open-navfaktor-logo
search
Ratni zločini
Sud u Beogradu ukinuo presudu Krstoviću za silovanje počinjeno u Kalinoviku 1992. godine
Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu Višeg suda kojom je Dalibor Krstović, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srspke (VRS) osuđen na devet godina zatvora zbog silovanja počinjenog 1992. godine u Kalinoviku te je predmet vraćen beogradskom Višem sudu na ponovno suđenje.
01.02.2022. u 12:06
get url
text

Odjeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu je uvažilo žalbu Krstovićevog branioca te ukinulo presudu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka. U žalbi je navedeno da je prvostepeni sud pogriješio kada je okrivljenog oglasio krivim za radnje preduzete nakon silovanja oštećene, a koje mu nisu stavljene na teret optužnicom.

- Branilac okrivljenog osnovano u žalbi ukazuje da je prvostepeni sud izveo niz dokaza upoznavanjem sa sadržinom zapisnika o iskazima većeg broja svedoka, a da ispitivanju svjedoka u istražnom postupku koji je vođen pred Tužilaštvom BiH, nisu prisustvovali okrivljeni i njegov branilac na koji način je okrivljeni bio onemogućen da vrši unakrsno ispitivanje svjedoka - navodi se u saopćenju Apelacionog suda u Beogradu.

Prvostepenom presudom iz maja 2021. godine, Krstović je osuđen na devet godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva, odnsono što je na teritoriji opštine Kalinovik, neutvrđenog dana tokom augusta 1992. kao pripadnik VRS-a silovao ženu bošnjačke nacionalnosti.

Presudom je utvrđeno da je Krstović došao u osnovnu školu Miladin Radojević u Kalinoviku, gde su se nalazili zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti, silovao oštećenu i također dozvolio vojniku koji je bio sa njim da je siluje.

Istom presudom oštećena je radi ostvarivanja svog imovinsko-pravnog zahtjeva upućena na parnicu.

Optužnicu protiv Krstovića je 2017. podiglo Tužilaštvo BiH, a kasnije je njegov predmet preuzelo pravosuđe u Srbiji, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.