open-navfaktor-logo
search
Ubistva i silovanja
Sud u Podgorici potvrdio optužnicu za zločine počinjene na području Foče
Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu Specijalnog tužilaštva Crne Gore koja Slobodana Ćurčića tereti za ratne zločine počinjene na području Foče 1992. godine, rečeno je za Birn.
11.01.2022. u 12:52
get url
text

Specijalno tužilaštvo Crne Gore je ranije ovaj predmet preuzelo od Bosne i Hercegovine i podiglo optužnicu, a pojedini mediji u susjednoj zemlji su objavili da je optuženi promijenio prezime iz Ćurčić u Peković, ali te informacije iz crnogorskih pravosudnih institucija nisu potvrđene.

- Shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku, u daljem toku postupka zakazuje se glavni pretres, na kojem će se provoditi dokazi, i na kome će okrivljeni imati pravo da se izjasni o krivici, dok važećim zakonom nije predviđena mogućnost izjavljivanja prethodnih prigovora na potvrđenu optužnicu - navodi se u odgovoru Višeg suda u Podgorici.

Tužilaštvo BiH je optužnicu protiv Ćurčića podiglo u septembru 2018., kada je navedeno da je on nastanjen u Crnoj Gori, a Državni sud je ubrzo optužnicu potvrdio.

Optužnica ga tereti da je, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), tokom 1992. godine, za vrijeme napada na selo Hum u općini Foča, pucajući iz vatrenog oružja počinio ubistvo dvoje civila bošnjačke nacionalnosti.

- Također se tereti da je zajedno s drugim osobama sudjelovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti, te lično počinio silovanje jedne osobe - saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Optuženi se u 2019. godini trebao izjasniti o krivici, ali su tada iz Suda naveli da se ročište odgađa na neodređeno vrijeme, da bi poslije toga za njim bila raspisana međunarodna potjernica, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.