open-navfaktor-logo
search
Sud Bosne i Hercegovine
Suđenje Andriji Bjeloševiću: Žene silovane u ugostiteljskom objektu u koji su dolazili funkcioneri
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima počelo je suđenje Andriji Bjeloševiću za silovanje počinjeno 1992. i 1993. na području Dervente, u objektu u kojem je, prema Tužilaštvu, deset žena držano u ropskom odnosu.
21.11.2022. u 14:15
get url
text

Bjelošević je optužen da je, u svojstvu načelnika Centra službi bezbjednosti Doboj, najmanje četiri puta silovao Bošnjakinju u ugostiteljskom objektu "Žaba" u Derventi.

Zaštićena svjedokinja AB-1 ispričala je kako joj je u novembru 1992. godine policija došla kući u naselju Omeragići i naredila da se javi u Civilnu zaštitu radi radne obaveze. U Civilnoj zaštiti, kako je navela, ušla je u kancelariju kod krupnog čovjeka, za kojeg je kasnije čula da ima nadimak Rumenige.

- Ustao je… išamarao me dobro. Ti ideš u "Žabu". Idi gore kod našeg bivšeg ustaše da se javiš - prisjetila se AB-1, dodavši da je shvatila da misli na kuću u kojoj je živio Ante Bošnjak i u kojem se prije rata nalazio kafić.

Svjedočenje AB-1 bilo je otvoreno za javnost do iskaza o dolasku u objekat "Žaba", gdje je, prema optužnici, sa još deset žena posluživala goste, koji su većinom bili predstavnici civilne i vojne vlasti sa područja Dervente i Doboja.

Goste su morale posluživati polunage, samo u donjem vešu

U optužnici se navodi da je po dolasku u "Žabu", oštećenu dočekao Nenad Vasić zvani Cicvara, obrativši joj se riječima:

- Dobro nam došla, evo još jedne konobarice, kurve, ustašice. Vi ni za šta drugo i ne služite nego da budete naše kurve i konobarice.

Dodala je da joj je Cicvara naredio da mora dolaziti svako jutro i ostajati do noćnih sati, kao i da su angažovane žene u više navrata morale posluživati polunage, samo u donjem vešu, te obavljati i razne fizičke poslove van objekta i raditi sve što joj narede Bjelošević i drugi.

Bjelošević, kako se navodi, dolazi u "Žabu" od sredine maja 1992. do juna 1993. On je optužen da je u najmanje četiri navrata naredio AB-1 da pođe s njim u sobu koja se nalazila na spratu i silovao je.

Prema optužnici, svjedokinja je silovana i fizički napadana i od drugih osoba, a silovane su i druge žene koje su tu bile angažovane.

- Sve djevojke bile su u robovlasničkom položaju - rekao je u uvodnoj riječi tužilac Edin Muratbegović, dodavši da su u strahu za vlastiti život morale raditi sve što im se naredi.

Bjelošević je u uvodnoj riječi odbacio navode optužnice kao grube neistine.

- Papir trpi svašta. Ovo što smo čuli danas iz optužnice, ovo su grube neistine i puke laži - kazao je Bjelošević.

On je rekao da je sve osmislio Milivoje Nović, osuđivani kriminalac, koji je iskoristio "tešku materijalnu situaciju i emocionalnu nestabilnost jedne žene". Dodao je da je iznenađen što nisu provjerene ove njegove tvrdnje, na koje je ranije ukazivao.

Optuženi je predložio da bude podvrgnut poligrafu, ispitivanju pod hipnozom i drugim tehnikama.

Šamarao me rukama, nogama...

AB-1 je na, na pitanja Vijeća prije svjedočenja, kazala da je u zavadi sa optuženim zbog događaja iz optužnice. Ona je posvjedočila da je imala 18 ili 19 godina kada se zaratilo i da je živjela u naselju Omeragići. Ispričala je kako su je jednog dana odveli vojnici pod optužbom da ima radio-stanicu i kako je premlaćena u školi.

- Tu me pretukao. Šamarao me rukama, nogama. Vrijeđao… da mi majku balijsku. Udarao me nogama u stomak, da neću roditi tursko dijete… - prisjetila se AB-1.

Kako je navela, bila je noć kad se probudila i kada joj je drugi čovjek pomogao da ustane, rekavši joj da se ne boji, a drugim vojnicima da se prema njoj moraju ponašati kao prema sestri. Ona je dodala da je ujutru otišla kući, a da je nakon izvjesnog vremena došlo do "evakuacije" bošnjačkog i hrvatskog stanovništva iz Omeragića.

Ispričala je da je sedam do osam mjeseci provela u susjednom mjestu, a da se potom vratila kući u Omeragiće, gdje je sutradan došla policija i rekla da se javi u Civilnu zaštitu. Njeno svjedočenje zatvoreno je za javnost u dijelu koji se odnosi na dešavanja u objektu "Žaba".

Na ročištu se obratila i zastupnica oštećene Mirela Riković iz Ministarstva pravde BiH, koja je kazala da ostaje kod podnesenog imovinskopravnog zahtjeva, navodeći da smatra da je "u potpunosti dokazana odgovornost optuženog".

Bjeloševiću se sudi u još jednom predmetu u kojem je sa Borislavom Paravcem i Milanom Savićem optužen za zločine na području Doboja i Teslića, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.