open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Suđenje bivšem predsjedniku Vlade RS-a: Pavlović podnio ostavku nakon razgovora s tadašnjim premijerom
Na suđenju Aleksandru Džombiću, nekadašnjem predsjedniku Vlade Republike Srpske (RS) optuženom za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, svjedočio je Milenko Pavlović, koji je ispričao zbog čega je podnio ostavku na poziciju direktora Investiciono-razvojne banke.
05.05.2022. u 11:10
get url
text

Milenko Pavlović je kazao da je zbog kredita preduzeću Energolinija podnio ostavku na mjesto ditektora Investiciono-razvojne banke (IRB).

On je rekao da je, nakon što je IRB odbio zahtjev za spomenuti kredit, išao na razgovor sa optuženim.

- Predsjednik Vlade me pozvao na razgovor. Tad me je upoznao sa kompletnom situacijom i tad mi je ukazao na određene stvari. Rekao sam mu razloge za odbijanje zahtjeva za kredit i da se pridržavam pravila o poslovanju IRB-a koje je Vlada donijela. Sastanku je prisustvovao i savjetnik premijera Jasminko Jotić, a koji je bio i prvi direktor IRB-a - dodao je Pavlović.

On je u sudnici kazao da na njega nije vršen pritisak od strane Džombića zbog kredita Energoliniji, ali da je tad odlučio da podnese ostavku jer je smatrao da je komunikacija sa tadašnjim premijerom dovedena u pitanje i da je izgubljeno međusobno povjerenje.

Kako je rekao, prva odluka IRB-a da se odbije zahtjev za kredit od 19,4 miliona konvertibilnih maraka (KM) Energoliniji iz Zvornika donesena je nakon što je Centar za rizike izrazio mišljenje da je riječ o prezaduženom preduzeću, koje ima nedovoljne ili loše instrumente obezbjeđenja, te da postoji povećana izloženost banke riziku.

Prema njegovim riječima, nakon odbijanja zahtjeva, na razgovore su dolazili i predstavnici ovog preduzeća, gdje im je kazao da ne ispunjavaju osnovne kriterijume za kredit, a da je za kasniju odluku IRB-a da ipak dodijeli kredit saznao iz medija jer već tada nije bio na dužnosti direktora.

Komentarišući rad banke, on je napomenuo da IRB tada nije bila spremna ni organizaciono a ni kadrovski za direktne plasmane, što im je naložila Vlada RS-a.

Dodao je, s obzirom na činjenicu da je riječ o sredstvima Evropske investicione banke (EIB), da u slučaju neisplaćivanja obaveza od strane korisnika kredita i jemaca, IRB vraća kredit iz svojih sredstava.

Prema navodima optužnice, Džombić je učestvovao u nezakonitoj dodjeli kredita Investiciono-razvojne banke RS-a preduzeću Energolinija iz Zvornika.

Banka je 2012. godine toj firmi dodijelila 19,4 KM kreditnih sredstava, a Džombića terete da je bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kreditna sredstva.

Nikica Vranješ, svjedok optužbe, rekao je da je Evropska investiciona banka bila upoznata sa odlukom o kreditu Energolinije.

- Da konačno odobrenje daje EIB. Oni daju prethodnu saglasnost, šalje im se prijedlog ugovora, na koji oni treba da daju saglasnost i donose konačno rješenje o plasmanu sredstava. Nema plasmana dok oni ne daju saglasnost - pojasnio je Vranješ, koji je u vrijeme dodjele kredita bio direktor Sektora za plasmane IRB-a.
Svjedok Veselin Kotur je u vrijeme davanja kredita Energoliniji bio sekretar kreditnih odbora, te je bio u funkciji zapisničara pri odlučivanju kreditnih odbora.

Govoreći o odluci Kreditnog odbora Skupštine akcionara IRB-a, kojim je tada predsjedavao Džombić, kazao je da je obrazloženje za odobravanje kredita, prema njegovom sjećanju, dao baš Džombić.

- To je bio presedan. Možda su bila takva dva ili tri slučaja da Kreditni odbor Skupštine akcionara donese odluku suprotno od Kreditnog IRB-a, to jeste da povećaju prvobitni iznos, a i zato što je upisano obrazloženje za takvu odluku - dodao je Kotur.

Na današnjem ročištu svjedočili su i zaposlenici IRB-a koji su radili na obradi kredita, koji su govorili i o okolnostima i načinima izračuna kreditne sposobnosti preduzeća Energolinija.

Suđenje Džombiću bit će nastavljeno 18. maja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.