open-navfaktor-logo
search
Svjedočila inspektorica
Suđenje Ćerimagiću: Inspekcija konstatovala zapošljavanje bez oglasa u Zavodu Pazarić
Svjedokinja Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu na suđenju Jasminu Ćerimagiću ispričala je kako je inspekcija rada u aprilu prošle godine utvrdila zapošljavanje bez raspisivanja javnog oglasa u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.
20.03.2023. u 15:06
get url
text

Federalna inspektorica rada Dženana Omeragić kazala je da je sa kolegama bila u nadzoru javne ustanove u Pazariću na zahtjev koji su dobili od policije.

- Kad se radi po zahtjevu policije, radimo podrobniju kontrolu - rekla je Omeragić, koja je pred Općnskim sudom u Sarajevu saslušana kao dodatna i posljednja svjedokinja Tužilaštva na suđenju Jasminu Ćerimagiću.

Ona je kazala da su utvrdili da je Ćerimagić, čijeg se imena ne sjeća, 2016. zasnovao radni odnos prvo na određeno pa na neodređeno vrijeme i da tom prilikom nije bilo ispoštovano raspisivanje javnog oglasa za prijem u radni odnos.

Svjedokinja je kazala da ostaje kod svih navoda konstatovanih u zapisniku o inspekcijskom nadzoru 14. aprila 2022. godine.

Bivšem direktoru Zavoda Jasminu Ćerimagiću na teret se stavlja da je 2016. godine nezakonito zaposlio svog sina u ovu ustanovu na neodređeno vrijeme bez da je provedena konkursna procedura za radno mjesto robno-finansijskog knjigovođe. Optužnica tereti Ćerimagića za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Na pitanje branioca Sedada Kadića, svjedokinja Omeragić je rekla da inspekcija nije bila preduzela neke mjere ni izdala prekršajni nalog.

Završne riječi zakazane su za 10. april, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.