open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Suđenje Cikotiću: Vještak utvrdio da je budžet BiH oštećen za 9,7 miliona maraka
U nastavku suđenja bivšem ministru odbrane Bosne i Hercegovine Selmi Cikotiću, vještak ekonomske struke kazao je kako je analizom četiri sporna ugovora o prodaji oružja i municije državno Ministarstvo odbrane pogodovalo firmi "Scout" iz Zagreba, čime je budžet oštećen za 9,7 miliona maraka.
30.05.2023. u 15:17
get url
text

Borislav Duljković, vještak ekonomske struke, kazao je u Državnom sudu kako je naredbu za vještačenje dobio 27. maja 2021. godine od Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a potom 30. septembra i dopunu naredbe. Zadatak vještačenja, kako je naveo Duljković, bila je analiza četiri ugovora o prodaji naoružanja i municije firmi "Scout" iz Zagreba, te izračun ukupne visine štete nastale po budžet, kao i imovinske koristi koju je ostvarila zagrebačka firma.

Vještak je naveo kako je pri izradi nalaza i mišljenja koristio dokumentaciju koju mu je dostavilo Državno tužilaštvo, te nalaz i mišljenje koje je uradio vještak vojne struke Berko Zečević.

Prilikom analize prvog ugovora koji je Federalno ministarstvo odbrane sklopilo s firmom "Scout" 24. septembra 2003. godine, o prodaji neperspektivne, zastarjele vojne opreme, kao i viška naoružanja i municije, čija je vrijednost u ugovoru navedena u iznosu od 1.550.000 KM, vještak je utvrdio da je prilikom izrade aneksa na ovaj ugovor od 113 stavki, obrisano njih 83.

- Smanjen je lot oružja, a povećan lot municije. Rakete koje su u ugovoru nisu isporučene, već je prodato 20.000 drugih raketa po cijeni od 11 KM po komadu, dok je njihova tržišna vrijednost bila 136 američkih dolara - rekao je vještak te dodao da je ovim ugovorom i pripadajućim aneksima budžet BiH oštećen za više od tri miliona KM.

U drugom ugovoru između Federalnog ministarstva odbrane i "Scouta" od 09. juna 2004. godine, predmet prodaje su također bili neperspektivna i zastarjela vojna oprema, naoružanje i municija, a vrijednost ugovora je 3.156.015 KM.

Prema nalazu i mišljenju vještaka, aneksom je iz ugovora obrisano 110 stavki, ali je cijena u ugovoru ostala ista.

- Ukupna visina štete po budžet, nastale sklapanjem aneksa na ugovor, iznosi 432.155 KM - naveo je vještak.

On je kazao kako je i u ostala dva ugovora isti scenarij, a to je da su cijene iz ugovora ostajale iste, a da se količina oružja i municije smanjivala ili povećavala.

- Analizom četiri ugovora, te aneksima na ugovore i odlukama Ministarstva odbrane iz 2010. godine, budžet BiH oštećen je za ukupno 9.709.468 KM - naveo je vještak.

On je rekao kako je firma "Scout" kupovala oružje i municiju od Ministarstva, a potom je po višim cijenama prodavala Tehničko-remontnom zavodu Hadžići.

- Imovinska korist koju je na ovaj način stekla firma Scout iznosi 4.111.725 KM - naveo je vještak.

Optužnica tereti Selmu Cikotića da je u razdoblju od 2009. do 2011. godine – u dogovoru s drugim osobama, s ciljem pribavljanja koristi – iskoristio svoj službeni položaj i pogodovao tvrtki "Scout" iz Zagreba.

Kako se navodi, Cikotić je, suprotno Ugovoru o konačnom raspolaganju svim pravima i obvezama nad pokretnim stvarima iz 2008. godine i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene robe, te četiri odluke o isporuci streljiva. Prema optužnici, sklopio je četiri aneksa temeljnih ugovora o prodaji neperspektivnog oružja i streljiva sklopljenih 2003. i 2004. godine.

Tužilaštvo je nalaz i mišljenje vještaka uložilo u sudski spis, a odbrana se usprotivila ulažući prigovor relevantnosti.

- Vaš nalaz i mišljenje je dopuna nalaza vještaka Berke Zečevića - kazao je branilac Fahrudin Ibrišimović.

Na ročištu se po punomoći Pravobranilaštva BiH izjasnio pomoćnik pravobranioca Sead Zukanović, te rekao kako postavljaju imovinskopravni zahtjev u onom iznosu koji je utvrđen tokom istrage i navodi se u optužnici.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. juni, kada bi Tužilaštvo BiH ulaganjem materijalnih dokaza trebalo okončati dokazni postupak, dok će Odbrane predočiti svoj prijedlog dokaza, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.