open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Suđenje Dudakoviću i ostalima: Odbrane upozorile da Tužilaštvo krije dokaze i saslušava "svjedoke iz treće ruke"
U nastavku suđenja protiv generala Armije RBiH Atifa Dudakovića i još 14 osoba koje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti za navodne ratne zločine na području Bosanske krajine, Tužilaštvo BiH je saslušalo još jednog od svjedoka optužbe. 
12.06.2023. u 16:15
get url
text

Mile Ćulibrk iz Bosanskog Petrovca, koji danas živi u Derventi, govorio je o stradanju njegovog oca Milana (1928) i brata Duška (1954), koji je bio invalid, a koji su nakon povlačenja VRS-a s tih područja u septembru 1995. ostali u selu Oraško Brdo.

Kako je danas kazao ovaj svjedok, posljednji kontakt s njima dvojicom porodica je imala oko 1. septembra, kada su oni odbili da napuste to područje, govoreći kako njima neće niko ništa učiniti jer su civili.

Nepoznat uzrok smrti

U to vrijeme, kako je danas ispričao, on se kao pripadnik VRS-a nalazio na ratištu u okolinu Ključa, dok je njegova porodica napustila Bosanski Petrovac 10. septembra, organizovanim prevozom VRS-a, jer, kako je to danas kazao na pitanje sutkinje Željke Marenić, "nije bilo sigurno da se tu više ostane". 

Informaciju da njegov otac i brat nisu živi dobili su, kako je danas naveo, oko dva mjeseca poslije, a to im je javio izvjesni "Enes iz Golubića".

Ispostavilo se da se radi o Enveru Memagiću, suprugu njegove rodice Dušanke, koji im je, kako je kazao, preko poznanika poručio da ih je on našao mrtve u blizini kuće i sahranio. Naveo je da su sahranjeni 15-ak metara od kuće.

Kazao je da su tijela ekshumirana 2013. godine i da su prenesena u Banju Luku, te da je tijelo njegovog oca bilo kompletno, dok je tijelo brata bilo nekompletno.

Dalje je, odgovarajući na pitanja tužiteljice Vedrane Mijović, rekao da su u selu stradala još dva njegova rođaka, Mirko i Boro Ćulibrk, te da su kuće zapaljene. 

VEZANI TEKST - Svjedok na suđenju Dudakoviću i ostalima: Dobio sam pare, rečeno mi je da kažem da sam vidio leševe

Advokat Jasmin Mesić pitao je svjedoka da li je Enver u novembru 1995. kada je javio za stradanje svjedokovih oca i brata opisivao mjesto događaja, da li je bilo nekog oružja, municije i slično, na što je svjedok kazao da nije ništa. Pojasnio je da je Enver to rekao svojoj supruzi, koja je to onda preko rođaka javila njima, kao i da nije znao da li ih je i ko ubio i šta se desilo. 

Na pitanje da li su bili na ekshumaciji kazao je da nisu, već da su 2016. godine bili na identifikaciji u Banjoj Luci i da nisu imali mogućnost da vide tijela. Također je rekao da s obducentom nisu razgovarali o uzroku smrti.

Advokatica Marsela Bjramović je svjedoka pitala da li im je u vezi s ekshumacijom predat zapisnik, kazavši da je na njemu navedeno da nije moguće utvrditi uzrok smrti, na što je on odgovorio potvrdno.

Upitan je li tačno da ne zna od koga su stradali, svjedok je kazao:"Od Petog korpusa", na što je advokatica uzvratila pitanjem: "S obzirom da tu niste bili vi niti neko vaš bližnji, je li to vaša pretpostavka?", na što je svjedok kazao: "Pa, jeste". 

{$galerijaFotografija}

Na pitanje da li su se tada odvijali napadi VRS-a i HVO-a na tom području i je li vojska iseljavala stanovništvo iza 12. septembra, svjedok je rekao: "Jeste. Neko se iseljavao, neko nije".

Advokat Ifet Feraget je pitao svjedoka koga još ima osim oca i brata, na što je on kazao da ima sestru u Prijedoru. Advokat je pokušao pitati da li zna šta je prilikom ispitivanja o tome kazala njegova sestra Slavka Stipić, ali sutkinja Marenić nakon prigovora tužiteljice, nije dozvolila dalja pitanja u tom pravcu.

Feraget je istaknuo da se radi o još jednom od posrednih svjedoka, na što je sutkinja Marenić kazala da se radi o svjedoku oštećenom.

Advokat je potom kazao da je svjedokova sestra i rođak ranije davali izjave na ove okolnosti MUP-u RS-a, tačnije CJB-u Banja Luka i da odbrana te zapisnike nije dobila, već zapisnike izjava koje su uzimane kasnije, te istaknuo privor, kazavši da se radi o povredi načela usmenosti. 

Svjedok je, odgovaravši na dalja pitanja Ferageta, kazao da su mu otac i brat ubijeni pored kuće, da je to prenio Enver, suprug od Dušanke, da Memagić nije bio u vrijeme kad se to dešavalo tu, kao ni njegova supruga.

Na pitanje advokata da li zna da su predstavnici RS-a bili na toj lokaciji mjesec poslije toga i nisu ništa našli, kazao je da mu to nije poznato. Na pitanje je li o tome razgovarao sa rođakom Milanom Ćulibrkom, kazao je da nije. Advokat je tada pitao svjedoka koliko je od tog mjesta udaljeno selo Prkosi i da li mu je poznato da su navodno tu pronađeni posmrtni ostaci, na što je svjedok ponovio da su tijela, prema Enverovoj izjavi koju je prenijela rodbina, bila u blizini kuće. 

Na pitanje advokata je li u to vrijeme bilo granatiranja, rekao je da jeste. Na pitanje advokata je li to bilo iz pravca Drvara, svjedok je kazao: "Iz pravca Bihaća i Drvara".

- Iz pravca Bihaća 10. septebra? - pitao je advokat, na što je svjedok kazao: - Da. 

Izjave iz istrage kojih nema

Advokat je pitao i da li je čuo priču da je njegov rođak Boro, koji je, kako je on danas kazao, stradao kad i njegovi, ustvari pobjegao i da nije ubijen, na što je svjedok kazao kako to nije čuo. 

Advokat Mirsad Crnovršanin pitao je svjedoka koliko je udaljen Bihać od Bosanskog Petrovca, na što je on kazao 54 kilometra.

VEZANI TEKST - Prošli put rekao da mu je za novac sugerisano šta da izjavi: Odbrane Dudakovića i ostalih bez pitanja za Vojića

Na pitanje je li tačno da je Oraško Brdo četiri kilometra od granice sa Republikom Hrvatskom, kazao je da "ima jedno 35 kilometara". 

Advokatica Mirna Avdibegović je svjedoka podsjetila da je kazao da je zadnji kontakt sa ocem i bratom imao oko 1. septembra, te da su već tada razgovarali o iseljavanju, na što je on odgovorio potvrdno. 

Sutkinja Tanja Curović pitala je svjedoka ko je zapalio kuće u Oraškom Brdu, na što je on odgovorio: "Peti korpus". Na njeno pitanje kako to zna, svjedok je kazao: "Nema ko drugi da zapali". 

Advokat Ifet Feraget na kraju i današnjeg ročišta osvrnuo se na problem nedostavljanja dokaza odbranama od Tužilaštva, kazavši kako još nisu dobili CD-ove koje je Tužilaštvu ustupio svjedok Selver Vojić. On je Sudu još jednom skrenuo pažnju na dvoje svjedoka koje je danas spomenuo, te kazao kako je Slavka Stipić, sestra današnjeg svjedoka saslušana 18. augusta 2009. godine, a svjedok Milan Ćulibrk 28. septembra 2009. godine, ali da tih dokaza nema u optužnici.

- Postoje stotine dokumenata iz istrage koje odbrana nema. Očito se u tim iskazima nalazi nešto što ne odgovara Tužilaštvu - kazao je, između ostalog, Feraget. 

Njegovim navodima pridružio se i advokat Crnovršanin.

Suđenje će se nastaviti 3. jula za kada je planirano saslušanje još jednog ili dva svjedoka optužbe. 

Za navodne zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, optužen je bivši komandant Petog korpusa Atif Dudaković i pripadnici ove jedinice – Hasan Ružnić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

IMG_20230612_132147.jpg
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.