open-navfaktor-logo
search
Zora Dujmović
Suđenje federalnoj ministrici: Zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uvjete
Na suđenju Zori Dujmović, federalnoj ministrici kulture i sporta, optuženoj za zloupotrebu položaja, odnosno zapošljavanje četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uvjete, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo uložilo je set materijalne dokumentacije čime je okončalo svoj dokazni postupak.
03.02.2023. u 18:38
get url
text

Kantonalna tužiteljica Aida Bešlija u sudski spis je uložila Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta, te dvije izmjene ovog pravilnika i nekoliko akata Vlade Federacije BiH (FBiH), Ministarstva kulture i sporta i pomoćnika ministra.

Među dokazima koji su uloženi su naredbe za privremeno oduzete predmete, kao i o deponovanju i čuvanju privremeno oduzetih predmeta, te izvod iz krivične evidencije Policijske stanice Zavidovići.

Prilikom ulaganja dokaza, tužiteljica Bešlija nije pojašnjavala šta dokazuje uloženim dokazima. Današnjim ročištem je završen dokazni postupak Optužbe.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu tereti Dujmović da je od polovine 2015. do polovine 2016. godine, u svojstvu federalne ministrice kulture i sporta u Vladi Federacije, zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji ministarstva, na koji način im je pribavila korist u vidu zaposlenja.

Odbrana nije imala primjedbi na dokaze, osim što su ukazali na akt Vlade FBiH od 2022. godine u okviru kojeg je akt od 1. aprila 2015. godine, pojasnivši da ovaj dokument ne ispunjava zakonske uslove da bi se mogao koristiti kao akt. 

- Ne znam ko je autor, nije saslušan, ne znam ko je u potpisu. Dokaz je nezakonit - rekao je branilac Davor Martinović, dodavši da je dokument od 1. aprila, a tadašnji sastav Vlade FBiH je prvi put zasjedao 2. aprila 2015. godine, tako da, kako navodi, ne može biti akt Vlade.

Najavljujući svoje dokaze, branilac Martinović je rekao da oni neće saslušavati svjedoke, te da će uložiti desetak materijalnih dokumenata koje su dobili od Kantonalnog tužilaštva.

Naredno suđenje je zakazano za 13. mart, a na istom ročištu je moguće i iznošenje završne riječi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.