open-navfaktor-logo
search
Ratni zločini
Suđenje Miloradu Koturu u Beogradu zatvoreno za javnost: Optužen za učešće u ubistvima više od 50 civila u BiH
Viši sud u Beogradu isključio je javnost iz sudnice Državnog suda Bosne i Hercegovine, odakle su putem međunarodne pravne pomoći saslušani svjedoci na suđenju Miloradu Koturu, optuženom za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Bosanske Krupe.
24.04.2023. u 12:20
get url
text

Prije isključenja javnosti u Sudu BiH, iz kog su putem videolinka saslušani svjedoci S-3 i S-4, Vijeće Višeg suda u Beogradu je navelo da se postupak vodi po optužnici Državnog tužilaštva Bosne i Hercegovine a koju je preuzelo srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine.

Milorad Kotur je optužnicom Tužilaštva u Beogradu optužen za učešće u ubistvima više od 50 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjenim na području Bosanske Krupe u julu i augustu 1992. godine.

U novembru 2021. godine Kotur se nije pojavio pred Sudom BiH u Sarajevu, gdje se trebao izjasniti o krivici zajedno sa optuženim Dušanom Ćulibrkom. Tom optužnicom se teretio da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa, učestvovao u ubistvima 44 zatočenika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz logora Omarska, među kojima su bile i dvije žene. Zarobljenike su iz Omarske minibusom odvezli u selo Donji Dubovik, vezali žicom i strijeljali pored jame Lisac, navelo je ranije Tužilaštvo BiH.

Ćulibrk je proglašen krivim da je u augustu 1992. kod jame "Lisac" učestvovao u ubistvima sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se kretali iz Prijedora prema Bihaću, zbog čega je pred Sudom BiH osuđen na 20 godina zatvora, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.