open-navfaktor-logo
search
Općinski sud Sarajevo
Suđenje Mirsadu Kukiću: Svjedok pričao o nezakonitom zapošljavanju
Unakrsno ispitivanje svjedoka bit će završeno na sljedećem ročištu
10.05.2019. u 17:12
get url
text

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Mirsadu Kukiću za primanje dara ili drugog oblika koristi radi trgovine uticajem u "Elektrodistribuciji".

Svjedok Admir Andelija, izvršni direktor za distribuciju u "Elektroprivredi BiH", kazao je kako Kukića poznaje od 2011. godine. 

Odgovarajući na pitanja tužiteljice, svjedok je kazao kako i Eseda Džananovića poznaje od 2011. godine kada je postao izvršni direktor.

- On je bio kadar SDA iz Kantona Sarajevo, a ja iz Tuzlanskog kantona. On je imao podršku Kantonalnog odbora stranke - kazao je Andelija.

Kako je obajsnio, on i Džananović konkurisali su 2015. godine za poziciju direktora ovog preduzeća, a o imenovanju su, kako je kazao, oslučivalo sedam ljudi iz sarajevskog Kantonalnog odbora stranke. 

- Tada sam zatražio podršku od Kukića. On mi je u razgovoru obećao, ali sam sumnjao da će od toga nešto biti. Džananović je bio u interesu sarajevskog kantona, ali je bilo očigledno da ja nisam bio u interesu Tuzlanskog kantona - kazao je svjedok, te dodao da je "postao izvršni direktor od onog trenutka kada se Kukić više nije pitao".

Andelija je objasnio da je tada imao podršku Gradskog odbora Tuzla, ali da mu je za funkciju u Elektrodistribuciji trebala podrška Kantonalnog odbora kojim je Kukić predsjedavao i Kadrovske komisije. Spomenuo je i to kako su tuzlanskom Kantonalnom odboru bili Kukićevi poslušnici takozvane "banovićke struje" protiv koje je on bio, a iz koje je većina prešla u novu PDA stranku na čijem je čelu sada Kukić.

Svjedok je odgovarajući na pitanja tužiteljice, između ostalog ispričao da je kod njega dolazio i Omer Škaljo, tražeći da mu se zaposle sinovi. 

- Tražio je od mene da mu pomognem da bude primljen njegov sin koji je završio medresu. Rekao sam mu da to nije kadar koji je potreban i da to nije moja stvar, da nisam nadležan, već da je za to zadužen direktor podružnice Džananović. Kasnije je opet dolazio da moli za drugog sina, koji je završio Pravo i moj odgovor je bio isti - naveo je Andelija. 

Odgovarajući na pitanja Kukićeve advokatice Jadranke Ivanović, svjedok je kazao kako mu je Džananović bio konkurencija da dođe na poziciju izvršnog direktora. 

- Sa Kukićem sam razgovarao tri sata na temu podrške mog imenovanja. Imao sam njegovu usmenu podrušku, ali kada sam otišao znao sam da od toga nema ništa. Kada sam čuo za rezultate glasanja, poslao sam poruku Kukiću da mu se zahvalim i glasila je otprilike: "Meni je 48 godina. Predamnom je još mnogo bitaka, samo da me zdravlje posluži" - istakao je svjedok. 

Braniteljica je pročitala poruku u kojoj je Andelija naveo "Ja sam mlađi, ima vremena, dočekat ću te", što je, kako je kazala, Kukić shvatio kao prijetnju.

- To nije bila prijeteća poruka, na nju mi je odgovorio samo "hvala" - dodao je svjedok. 

Unakrsno ispitivanje svjedoka bit će završeno na sljedećem ročištu, koje je zakazano za 6. juni. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.