open-navfaktor-logo
search
Sud Bosne i Hercegovine
Suđenje Mutapu i ostalima: Tužilaštvo pročitalo dijelove dnevnika oduzetog od optuženog Zijada Mutapa
U nastavku uvođenja dokaza Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenju za prikrivanje dokaza, pročitani su dijelovi sveske oduzete od optuženog Zijada Mutapa u kojoj se nalaze bilješke o kretanjima optužene Alise Ramić i Dženana Memića, od dana kada je stradao u Sarajevu u februaru 2016. godine.
13.10.2022. u 15:02
get url
text

Tužilac Ćazim Hasanspahić je tokom ulaganja materijalnih dokaza kazao da se radi o svesci čije bilješke počinju 8. februara 2016, kada je smrtno stradao Memić, dodavši da dnevnik završava 15. novembra 2019. godine.

Tokom čitanja dijelova sveske, tužilac Hasanspahić je rekao da sveska počinje rečenicom: "Alisa izlazi oko 20 sati da se nađe sa drugaricom Zerinom (…) Dženan zove Alisu i zove da se vide (…) Alisa i Dženan se nalaze kod Brajlovića", dodavši u nastavku da dolaze na početak Velike aleje te da se kreću prema Vrelu Bosne.

- Zovem Alisu oko 22 sata, telefon zvoni, a onda se javlja neki muški glas i kaže da je policajac (…) Dolazim na lice mjesta i vidim kola Hitne pomoći (…) Policija kaže da ih je udarilo vozilo - pročitao je tužilac Hasanspahić, dodavši da ga je policajac upitao kako se zove Alisin bivši momak te da je čitava potraga vođena za zelenim autom i Mirzom Ploskićem, Alisinim bivšim momkom.

Čitajući rečenice iz sveske, tužilac Hasanspahić je kazao da se slučaj vodio i kao saobraćajna nesreća te da se te noći dogodio i incident u kafiću Babaluu, a da su prije tog događaja Dženan, Hamza i Bakir bili u kafiću. Dodao je da je 13. februara 2016. optuženi Mutap saznao da je Mirza slao poruke Alisi.

U nastavku čitanja, tužilac Hasanspahić je naveo da je Mutap 17. februara zvao Dupovca, rekavši mu da treba uhapsiti sve Mirzine drugove i provjeriti.

- Zovem Muriza te mu kažem da je policija ispitivala Mirzu i drugove i da nisu pronašli nikakve dokaze - pročitao je tužilac Hasanspahić iz Mutapove sveske, dodavši da je 9. marta 2016. došao do zaključka da policija nema ništa te da su se oslonili na Alisu kao na jedinog svjedoka.

Mutap je, kako je tužilac Hasanspahić pročitao, 11. jula 2016. dobio informaciju da je Dženan imao pucnjavu s Budnjom, da je navodno plaćeno 50.000 konvertibilnih maraka, "s tim da je Ciganima dato 200.000 maraka da preuzmu odgovornost".

Tužilaštvo je na današnjem ročištu uložilo nekoliko desetaka materijalnih dokaza, među kojima je zapisnik o saslušanju optužene Mutap u sarajevskom MUP-u i Tužilaštvu, naredbe te nalazi i mišljenja medicinskih vještačenja optužene Mutap i Memića, set dokumentacije Kliničkog centra od prijema i nadalje za Mutap, službene zabilješke MUP-a KS o postupanju u vezi s izuzimanjem centralne jedinice u hotelu Crystal te naredbe za izuzimanje videonadzora sa objekata.

Tužilac Hasanspahić je pročitao i dva zapisnika o saslušanju zaštićene svjedokinje M-11 iz 2021. godine. M-11 je izjavila da se sjeća da je nekad u vrijeme stradanja mladića putovala Alejom kombijem, kada je "nešto hlupilo i udarilo".

- Ovaj kombi kojim smo išli bio je tamnozelene boje - kazala je svjedokinja M-11.

Odbrana trećeoptuženog Hasana Dupovca uložila je prigovor na ovaj iskaz, rekavši da isti nije uzet uz prisustvo zaposlenika Centra za socijalni rad, budući da se radilo o maloljetnoj osobi.

Za prikrivanje dokaza sudi se Zijadu Mutapu, njegovoj kćerki Alisi Ramić, ranije Mutap, tadašnjem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Hasanu Dupovcu, policajcu Josipu Bariću i radniku hotela Muameru Ožegoviću.

Nastavak suđenja je zakazan za 20. oktobar, kada je planirano izvođenje materijalnih dokaza odbrana, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.