open-navfaktor-logo
search
"Ne osjeća se dobro"
Suđenje Novaku Đukiću u Srbiji odgođeno do septembra 2021. godine
Medicinski stručnjaci su zaključili da je Novaku Đukiću, pravosnažno osuđenom na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenog u maju 1995. na tuzlanskoj Kapiji, potrebno psihijatrijsko liječenje, te da se on ne osjeća dovoljno dobro da prisustvuje suđenju u Srbiji do septembra 2021.
18.11.2020. u 15:24
get url
text

Novak Đukić, ratni komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske (VRS), nije sposoban da se pojavi pred Višim sudom u Beogradu prije septembra 2021. godine zbog svojih psihičkih problema, zaključak je ljekarskog pregleda.

Iz Višeg suda u Beogradu za BIRN su izjavili da je stručna medicinska komisija ovog suda 14. septembra predala izvještaj u kome se navodi da Đukić ne može da prisustvuje ročištima narednih 12 mjeseci i da bi nakon toga trebalo ponovo izvršiti procjenu.

Đukića je Sud BiH osudio 2014. na 20 godina zatvora, proglasivši ga krivim da je dao naredbu za granatiranje tuzlanske Kapije 25. maja 1995., pri čemu je ubijena 71 osoba. Uglavnom su stradali mladi ljudi. No Đukić se nije pojavio na izdržavanju kazne, a njegova Odbrana je saopštila da je on otišao na liječenje u Srbiju.

Đukić je državljanin Srbije, što znači da ne može biti izručen Bosni i Hercegovini, zbog čega je od Srbije zatraženo da preuzme izvršenje presude prema sporazumu o pravnoj saradnji između ove dvije države.

Međutim, Viši sud u Beogradu je proteklih godina nekoliko puta odlagao ročište na kome je trebalo razmatrati preuzimanje izvršenja Đukićeve kazne, navodeći kao razlog njegovo zdravstveno stanje.

U januaru 2018. godine, Klinika za psihijatriju Vojnomedicinske akademije (VMA) u Beogradu je Sudu potvrdila da je Đukić primljen u ovu ustanovu. U aprilu te iste godine Sud je naložio medicinsko vještačenje kako bi se utvrdilo da li je Đukić sposoban da prisustvuje ročištima.

Stručna komisija je u junu 2018. godine zaključila da se Đukić ne može pojaviti na Sudu, jer bi to "pogoršalo njegovo zdravlje i ugrozilo njegovo kontinuirano liječenje". Komisija je obrazložila da se "primjećuje velika mogućnost samodestruktivnog ponašanja, te da komisija sudskih vještaka smatra da optuženi Novak Đukić trenutno nije sposoban da učestvuje u krivičnom postupku".

U aprilu 2019. godine je naloženo novo vještačenje, ali mjesecima nije bilo povratnog odgovora. Tada je jedan od članova stručne komisije preminuo, pa je imenovan novi član i naložena nova procjena, čiji su rezultati stigli u septembru ove godine.

Paralelno sa ovim, u Srbiji se održavaju događaji kojima se negiraju utvrđene činjenice Suda BiH – da su masakr na tuzlanskoj Kapiji počinile srpske snage. Prošlog novembra, Ministarstvo odbrane Srbije bilo je domaćin predstavljanja knjige u kojoj se tvrdi da VRS nije granatirala grad, već da je u pitanju bila eksplozija naprave koju je neko postavio na Kapiji.

Đukićev advokatski tim kreirao je internet stranicu kako bi predstavio slučaj i izveo je, kako je rekao, rekonstrukciju eksplozije na tuzlanskoj Kapiji, pri čemu je simulirano granatiranje zgrada. Đukićev tim tvrdi da su dokazali da osobe koje su poginule nisu mogle da budu ubijene granatom ispaljenom sa položaja VRS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.