open-navfaktor-logo
search
Izjava svjedokinje
Suđenje Novaliću i ostalima: Fahrudin Solak tražio izmjene u radu Štaba
Na suđenju za zloupotrebe prilikom uvoza respiratora svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da je u martu prošle godine po nalogu direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), optuženog Fahrudina Solaka, pripremila prijedlog izmjena uredbe o radu Federalnog štaba civilne zaštite.
05.11.2021. u 21:12
get url
text

Enisa Bajrović, pomoćnica direktora u Upravi i rukovodilac Sektora za opće i pravne poslove, kazala je da je bila član Federalnog štaba civilne zaštite do 25. marta 2020. godine, kada je došlo do izmjena u radu ovog organa.

Ona je rekla da je od proglašenja nesreće uzrokovane pandemijom Štab donio odluke o nabavci medicinske opreme i sredstava. Prezentovana je odluka od 20. marta u kojoj se nalazi tabelarni prikaz količina i cijena robe za koju se izdvajaju sredstva.

Svjedokinja je rekla da je 24. aprila na sjednici Štaba bila odluka bez specifikacije robe koja se nabavlja. Navela je da je članica Štaba Marina Bera otvorila raspravu o pitanju predmeta nabavke, ali da nije dobijen odgovor, a da je komandantica Štaba, optužena Jelka Miličević, predložila da se odluka skine s dnevnog reda do sutra kako bi bila dopunjena.

Bajrović je rekla da je poslije toga na sjednici stručnog kolegija Federalne uprave civilne zaštite Solak tražio da se izmijeni uredba o radu Štaba, uz obrazloženje da Štab sa 21 članom ne radi efikasno.

Svjedokinja je kazala da ne zna da li su izmjene predlagane zbog prethodnog skidanja odluke s dnevnog reda, pa je tužilac Mirza Hukeljić podsjetio da je u istrazi navela da je rečeno da se u "stanju nesreće ne treba pitati za specifikaciju". Bajrović je rekla da je to tačno.

Ona je navela da je od Solaka dobila zadatak da napravi prijedlog izmjena uredbe o radu Štaba.

Bajrović je govorila i o donošenju odluke o izuzeću od primjene Zakona o javnim nabavkama, navodeći da je nije parafirala, jer smatra da je to "osjetljivo" s obzirom na transparentnost.

Svjedokinja se prisjetila kako je kolega iz Odsjeka za javne nabavke došao kod nje u kancelariju i tražio da nešto izmijeni u odluci o nabavci respiratora zbog tehničke greške.

- Zaista sam mislila da se radi o tehničkoj grešci, jer svi pogriješimo pri kucanju - kazala je Bajrović.

Na pitanja Solakove odbrane, svjedokinja je potvrdila da su u prvobitnom sazivu Štaba bili i predstavnici institucija kojih se nisu doticale mjere koje su donošene. Složila se da u prvobitnim odlukama nisu bile detaljne specifikacije, kao i da su okolnosti bile takve da se moralo hitno djelovati.

Na sugestiju braniteljice Marsele Bajramović da su se ponude i cijene mijenjale i da se zbog toga odustalo od iskazivanja cijena i količina, Bajrović je rekla da joj to nije poznato.

Ona je potvrdila da Vlada Federacije nije usvojila izmjene uredbe o radu Štaba u tekstu koji je predložen, ali da suštinskih razlika nije bilo.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme "F.H. Srebrena malina" Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Svjedokinja Sunita Alagić, pomoćnica direktora Federalne uprave civilne zaštite za računovodstveno-finansijske poslove, objasnila je kako je pripremala prijedloge odluka za nabavku medicinske opreme i sredstava koje je usvajao Štab, te kako je potom u Sektoru na čijem je čelu provođena javna nabavka.

Alagić je kazala da su na količinu robe u odlukama uticale ponude koje je primala, kao i ispitivanje tržišta i zahtjevi medicinskih ustanova. Dodala je da se u vezi sa vrstom opreme konsultovala sa ljekarima iz Štaba ili drugih institucija.

Ona je kazala da je Fikreta Hodžića upoznala 3. aprila, kada je pozvana u kancelariju direktora.

- Rečeno je da su pronašli dobavljača respiratora, jer je u tom periodu bilo nemoguće nabaviti respiratore - navela je Alagić.

Dodala je da je dva dana ranije na sjednici Štaba Miličević rekla da postoji mogućnost za nabavku respiratora i da treba da izdvoje sredstva za posebne namjene, kao i da zatraže novac iz tekućih rezervi.

Svjedokinja je kazala da je Miličević kontaktirala sekretara kako bi se povećao prvobitno planirani iznos od pet miliona. Navela je da je suspendovala neku raniju odluku i da je na kraju izdvojeno sedam miliona.

Na pitanje tužioca Džermina Pašića zbog čega u prijedlogu odluke o izdvajanju tih sredstava za respiratore nije navela koje je robe planirana nabavka. Alagić je kazala je bila samo "jedna stavka".

Pašić je želio izraziti primjedbe na rad Vijeća nakon što mu je sudija Branko Perić sugerisao da ne insistira na nekim pitanjima i da se bavi bitnim pitanjima. Predsjedavajuća Džemila Begović rekla je tužiocu da zna na koji način može istaći svoje primjedbe, ali ne na ročištu.

Nastavak suđenja je 10. novembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.