open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Suđenje Obrenu Petroviću za poplave u Doboju: Svjedokinja ne traži krivično gonjenje, krivi sebe
Svjedokinja tužilaštva Brankica Mitrović danas je na suđenju bivšem gradonačelniku Doboja Obrenu Petroviću i nekadašnjem šefu Odsjeka civilne zaštite Milku Vidakoviću optuženima za izazivanje opće opasnosti, izjavila da ne traži krivično gonjenje optuženih.
26.09.2023. u 14:27
get url
text

Ona je tokom svjedočenja u Okružnom sudu Banja Luka Istakla da sebe krivi što joj je u poplavama u maju 2014. godine stradao brat.

Petrović je aktuelni predsjednik gradskog odbora SNSD-a u Doboju i zastupnik ove stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Dvojici optuženih se na teret stavlja da su tokom poplava 2014. godine, kao službene osobe u Doboju, izazvali opasnost za živote ljudi i imovinu većeg obima, usljed čega je nastupila smrt 11 osoba i velika materijalna šteta.

- Meni je u poplavama poginuo brat. Tijelo je pronađeno devet dana kasnije u Starom gradu, gdje je i stanovao. Sebe krivim što nikakve mjere nisam preduzela da ga spasim. Ne potražujem ništa od nikoga, samo da se ovo završi - rekla je danas Mitrović.

Radomir Todorović, koji je u to vrijeme radio u centru za obavještavanje pri Civilnoj zaštiti, ispričao je da je na dan poplave od sedam ujutro bio na poslu, te da je zvao kolege u Zenici i Maglaju koji su mu rekli da voda "nadolazi malo jače".

Govorio je i tome da je kritičnih dana bio na radio-vezi sa Banjom Lukom, Sarajevom i slično, te kako mu se neko "ubacio u vezu" i saopćio da između Maglaja i Zenice već izvode stoku, jer voda naglo raste.

- Čovjek mi je rekao: "Nek vam je Bog na pomoći", jer mi osim Bosne imamo rijeku Krivaju i Usoru koje se spuštaju ka Doboju - naveo je Todorović.

Ispričao je da su službe bile u stalnom kontaktu i preduzimali potrebne mjere, a da su ga kobnog 15. maja poslali na Liješće gdje je vidio ljude i bagere kako rade i sipaju pijesak, ali da bi za minut voda sve odnijela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.