open-navfaktor-logo
search
Općinski sud
Suđenje Sarajliću i drugima: Pušten originalni snimak na osnovu kojeg je montiran Efendićev video
U Općinskom sudu u Sarajevu nastavljen je glavni pretres u suđenju Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću koji se terete za davanje dara i drugih oblika koristi.  
07.10.2022. u 15:13
get url
text

Na današnjem ročištu svjedok je bio Mladen Stupar, vještak koji je radio na vještačenju mobitela koji je bio u vlasništvu Velida Tvrtkovića.

Vještak je, između ostalog, potvrdio da je Tvrtković brisao poruke sa Šehovićem na svom telefonu, što je Tvrtković negirao na ročištu u kojem je bio svjedok.

Na današnjem ročištu pušten je i audiosnimak koji je Tvrtković snimio, a u kojem se čuju Sarajlić, Delalić, Šehović i Tvrtković iako se odbrana žestoko protivila puštanju snimka jer smatra da je snimak nastao ne nezakonit način. 

Prvo je pušten izvorni audiosnimak koji traje nešto više od 16 minuta i koji nije prerađivan, a zatim je pušten i prerađeni snimak koji se 2020. godine pojavio u javnosti, tačnije kojeg je objavio Semir Efendić, koji je prerađivan i traje devet minuta.

Advokatica Šehovića Nina Karačić smatra da ovaj prerađeni audiosnimak ne može biti predmet dokaza na sudu jer je modificiran. 

Prilikom trajanja audiosnimka Asim Sarajlić se sve vrijeme podsmjehivao.

Prema optužnici, trojica optuženih se terete da su od 20. do 25. februara 2020, posredstvom Šehovića, ugovorili sastanak sa delegatom za izbornu skupštinu Stranke demokratske akcije (SDA) Velidom Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26. februar 2020. i na kojima su predloženi kandidati bili članovi Semir Efendić i Fikret Prevljak.

Tvrtkoviću su, kako se dalje navodi, obećali da će, korištenjem svog društvenog i utjecajnog položaja, koji imaju po osnovu pozicija unutar SDA, zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodećim pozicijama kadrovi SDA, ukoliko na tim izborima svoj glas da njihovom kandidatu Fikretu Prevljaku za navedenu poziciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.