open-navfaktor-logo
search
Bivši načelnik Ilidže
Suđenje Senaidu Memiću i ostalima počinje početkom decembra
Početak suđenja bivšem načelniku Općine Ilidža Senaidu Memiću i još petero zaposlenih u ovoj instituciji, koji se terete za zloupotrebu položaja u građevinskim poslovima, zakazan je za 4. decembar.
23.10.2023. u 13:27
get url
text

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu održano je predpretresno ročište na kojem je razmatrana dinamika suđenja, kao i nedostavljanje svih dokaza odbranama u postupku protiv Memića, Ljiljane Eterović, stručne savjetnice za pravne poslove u Službi za prostorno uređenje, Adnana Ćenanovića i Azre Mulaosmanović, stručnih saradnika za poslove urbanizma, te Amira Arnautovića i Sanje Čizmedžić, građevinskih inspektora.

Tužiteljica Željka Radovanović Sokić kazala je da odbranama nisu dostavljeni svi dokazi jer su originali upućeni u Vrhovni sud Federacije BiH zbog odlučivanja po žalbama u povezanom postupku. Ona je napomenula da su neke odbrane izvršile uvid u spis.

Memićev branilac Nermin Mulalić kazao je da, iako njegov branjenik želi da suđenje bude što ekspeditivnije, smatra da bi odbrane trebalo da imaju uvid u cjelokupne dokaze prije početka suđenja.

- Za izvođenje dokaza morao bi biti preduslov da odbrane imaju sve dokaze - kazao je Mulalić.

On je naveo da nemaju sve iskaze od 38 predloženih svjedoka Tužilaštva. I druge odbrane ocijenile su da bi bilo povrijeđeno pravo na odbranu ukoliko im ne bi bili dostavljeni svi dokazi prije suđenja. Tužiteljica Radovanović Sokić i predsjedavajuća Vijeća Adisa Zahiragić također su bile saglasne da cjelokupni dokazi moraju biti dostupni odbranama.

- Mada je za mene neprihvatljivo da ti originali kruže sudovima, a da kopiju nema Tužilaštvo - kazala je Zahiragić.

Ona je, u skladu s raspoloživošću sudnica, početak suđenja zakazala za 4. decembar, izražavajući nadu da će do tada biti odlučeno u Vrhovnom sudu i dokazi vraćeni.

Tužilaštvo je dostavilo plan izvođenja dokaza, prema kojem će za saslušanje svjedoka, vještaka i izvođenje materijalnih dokaza okvirno biti potrebno 30 sati.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je u julu. Memiću i ostalima na teret je stavljeno da su od 2015. do 2017. godine, suprotno Regulacionom planu i propisima, omogućili investoru stambeno-poslovnog objekta "Panamera" izgradnju sedam spratova, iako su prvobitno bila odobrena četiri.

Prema optužnici, Eterović, Ćenanović i Mulaosmanović su u svojstvu službenika Službe za prostorno uređenje postupali po uputama Memića, te sačinjavali nezakonite dozvole koje je on u konačnici potpisivao, dok su građevinski inspektori Arnautović i Čizmedžić propustili izvršiti kontrolu građevinskih i urbanističkih rješenja koja su morala biti oglašena ništavnim.

U optužnici se navodi da je slično povećavanje broja spratova bilo i sa investitorom Malak Group, koji su gradili hotel.

Optuženima je na teret stavljeno da su vlasniku ugostiteljske radnje Bistro Brajlović na Ilidži omogućili nezakonitu izgradnju i korištenje parking prostora u pojasu rijeke Željeznice neposredno uz ugostiteljski objekat, i to mimo propisa zaštite od štetnog djelovanja voda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.