open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Suđenje u slučaju "Korona-ugovori": Novac dijeljen u prostorijama Ujedinjene Srpske, misterioznoj osobi dato 85.000 KM
Suđenje u predmetu "Korona-ugovori" za zloupotrebe u procesu javnih nabavki tokom pandemije koronavirusa u RS-u, počelo je danas u Okružnom sudu Banja Luka.
06.02.2023. u 14:34
get url
text

U ovom predmetu optuženi su bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljlović i još četiri osobe.

Nakon čitanja optužnice tužiteljica Sanja Tadić-Stojisavljević je podvukla da su "krucijalne koruptivne radnje tokom nabavki", a ne kršenje procedura.

Detaljno je govorila o načinu na koji se primopredaja novca obavljala u prostorijama Ujedinjene Srpske, čiji je član Zeljković, kao i o "misterioznoj osobi", kojoj je, jedan od najavljenih svjedoka u ovom predmetu, iza zgrade Instituta za javno zdravstvo RS-a u Banjoj Luci predao 85.000 KM.

Karakteristično je i da su neke javne nabavke dogovarane putem aplikacija sa zaštićenom komunikacijom, kao što su Signal i Vi čet.

Optužnicom u predmetu "Korona ugovori" su obuhvaćeni i direktor "Procontrol" Banja Luka Slavko Bojić, zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju, bivši direktor "Sineks laboratorija" Sani Crljić zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja u pomaganju, direktor "Travel for fun" Banja Luka Saša Marković zbog krivičnih djela davanje mita i direktor "Promeding" Laktaši Dragan Dubravac zbog produženog krivičnog djela zloupotreba u postupku javne nabavke.

Prema navodima optužnice, Zeljković se tereti da je, kršeći procedure javnih nabavki, odnosno primjenjujući pregovarački postupak i direktni sporazum, za nabavku zaštitnih maski, medicinskih odijela i termalnih kamera od nekvalifikovanih ponuđača, po cijenama višestruko većim od nabavnih, "najgrublje zloupotrijebio" svoj položaj i ovlaštenja direktora Instituta za javno zdravstvo, te na na taj način za sebe i druge osumnjičene pribavio imovinsku korist na štetu budžeta RS-a u iznosu od preko milion i 300 hiljada maraka.

U optužnici se navodi da je u odnosu na nabavnu, prodajna cijena zaštitnih maski prema Institutu za javno zdravstvo uvećana za 1.553 odsto, medicinskih zaštitnih odijela za 351 odsto, a termalnih kamera za 198 posto.

U optužnici se navodi i da je Zeljković od Markovića zahtijevao devet maraka po odijelu, kao i da je Marković u više navrata sukcesivno donosio Zeljkoviću iznose od 5.000 do 25.000 KM i novac mu predavao u prostorijama Ujedinjene Srpske.

Precizirano je da mu je od aprila 2020. do marta 2021. godine 20 puta predao novčane iznose, a da je ukupan iznos takve "provizije" iznosio 250.000 KM.

Tužiteljica Sanja Tadić-Stojisavljević je nakon čitanja optužnice, istakla da je prijedlog tužilaštva, ukoliko optuženi budu proglašeni krivima, da im se oduzme protivpravno stečena imovinska korist i to – od Zeljkovića 335.000 KM, Bojića 241.526 KM, Crljića 28.700 KM, te Markovića 578.780 KM.

Predloženo je i da se Zeljkoviću zabrani obavljanje dužnosti direktora ili državnog službenika u javnim organima i preduzećima na period od deset godina.

- U optužnici je svaka nabavka detaljno opisana, zaštitne maske, odijela, termalne kamere. Tužilaštvo će navode dokazivati saslušanjem 70 svjedoka i sa 2.400 materijalnih dokaza. Radi se o složenom i kompleksnom predmetu - kazala je tužiteljica.

Ona je naglasila da je među svjedocima veliki broj radnika Instituta za javno zdravstvo RS-a koji će, kako je navela, "nesumnjivo potvrditi kršenje procedura", te kako se komisija za nabavke i prijem robe nije sastajala, nego je sve rađeno retroaktivno.

Privođenje Branislava Zeljkovića (FOTO:ARHIV) 

Ona je istakla i kako su u toku istrage, svi osumnjičeni, osim Sanija Crljića, detaljno iznosili svoju odbranu, a da je Zeljković svoju odbranu zasnivao na - neznanju.

- Tvrdio je da nije znao da se komisije za nabavku i prijem nisu sastajale, koja roba je dolazila u Institut… A radi se o vršiocu dužnosti, a kasnije i direktoru Instituta. Odgovornost za nabavke i trošenje javnog novca je na direktoru. Radilo se o javnom funkcioneru koji je službu vršio protivno interesima službe, nego za svoje i i interese dobavljača - istakla je tužilac.

Navela je i da će način na koji je Zeljković provodio nabavke, te dogovarao vrstu i cijenu robe, dokazivati i forenzičkim vještačenjem njegovog telefona i Viber prepiske koju je imao sa Slavkom Bojićem. Kazala je da će dokazati kako je dva dana prije nabavke zaštitinih maski, Zeljković komunicirao Viberom sa Bojićem.

Tužiteljica tvrdi i da mu je Bojić tom prilikom napisao: "Samo nigdje ne idi sa cijenom dok ne definišemo", na šta je Zeljković odgovorio: "Naravno".

Navela je i da je Zeljković komunicirao putem zaštićenih aplikacija Signal i Vi čet.

Tužiteljica je govorila i o optužbama da je Dubravac, po uputama Bojića koji je u to vrijeme bio u Njemačkoj, dao Biljani Amidžić 85.000 KM, "koje mora odnijeti nepoznatoj muškoj osobi koja čeka iza zgrade Instituta", što je ona i učinila.

Međutim, tužiteljica tvrdi da se optuženi, tokom saslušanja u istrazi, "nije mogao sjetiti" kome je dato 85.000 KM.

Uvodna riječ tužiteljice je prekinuta kada je u zgradi suda u Banjoj Luci nestalo struje, te je nastavak zakazan za ponedjeljak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.