open-navfaktor-logo
search
Svjedoci o procedurama
Suđenje za korupciju: Kako se zapošljavalo u Graničnu policiju BiH
Na suđenju za korupciju pri zapošljavanju u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, svjedoci su opisali procedure po kojima se vršilo ocjenjivanje kandidata za zapošljavanje.
09.02.2023. u 15:11
get url
text

Đorđe Kusmuk, komandir Jedinice za nadzor Granične policije BiH i član Komisije za prijem kadeta, na pitanje advokata Damira Koče naveo je kako je za svaku fazu testiranja kandidata za zapošljavanje propisan način.

Potvrdio je kako je potkomisija sačinjavala rezultate testiranja, te da optuženi Rejhan Raković nije mogao utjecati na rezultate.

Raković je optužen da je u svojstvu službenog lica, a s ciljem pribavljanja imovinske koristi, udružio grupu ljudi radi primanja dara i drugih oblika koristi te, posredstvom pripadnika grupe, zahtijevao i primao dar za sebe. S njim su optuženi Ensar Salčinović i Kenit Čakić, kojima se na teret stavlja da su postali pripadnici grupe s ciljem primanja dara i drugih oblika koristi, te da su posredovali pri podmićivanju službenog lica. Čakić se tereti i da je učinio dar službenoj osobi u institucijama BiH.

Kusmuk je potvrdio i kako je obaveza predsjednika komisije da se potpiše na zbirni obrazac iako ga nije sačinio, navodeći kako bi trebao biti validan samo onaj u kome su svi prilozi sa testiranja.

Svjedok je kazao kako Raković nije bio prisutan sve vrijeme na testiranju u Mostaru, bez da je mogao potvrditi da su to tri dana.

Na pitanje Koče u vezi s intervjuom, svjedok je potvrdio kako se podjednako vrednovalo znanje, fizički izgled i komunikativnost, bez da je kandidat morao znati odgovoriti na svako pitanje.

On nije mogao potvrditi da li je Mirsada Alić u rokovniku evidentirala pitanja, navodeći da je tokom intervjua bilježila.

Na pitanje optuženog Rakovića da li bi kandidat koji u Mostaru ne zadovolji bio isključen, Kusmuk je naveo da bi "ako ne zadovolji plivanje".

Svjedokinja Mirsada Alić je tokom unakrsnog ispitivanja Odbrane navela kako je bilježila tok intervjua u rokovnik, potvrđujući da je to njen službeni rokovnik.

Alić je potvrdila da joj je rokovnik oduzet.

Odbrane drugooptuženog i trećeoptuženog nisu imale pitanja za svjedoke koji su počeli svjedočiti na prošlom ročištu, u januaru 2023. godine.

Prije svjedočenja, održana je statusna konferencija na kojoj je utvrđeno da će se glavni pretres održavati svaki drugi četvrtak, te kako Sud BiH neće uvažavati zahtjeve branilaca za odgodu.

Tokom statusne konferencije Tužilaštvo i odbrane su se očitovali o mjerama zabrane.

Tužiteljica Bojana Jolović je zatražila da se mjere zabrane za Rakovića i Čakića produže navodeći kako se okolnosti nisu promijenile, dok su Odbrane navele kako su se stekli uslovi da se mjere umanje.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. mart 2023. godine, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.