open-navfaktor-logo
search
Murat Tahirović
Sudija Antonetti se sveti kolegama Meronu i Agiusu zbog Šešelja i Prlića, zato nisu u Mladićevom vijeću
Predstavnici udruženja žrtava i stručnjaci kritizirali su odluku sudije Jean-Claude Antonettija da promijeni troje članova žalbenog vijeća u predmetu protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića
05.09.2018. u 14:13
get url
text
Murat Tahirović
Murat Tahirović

Predstavnici udruženja žrtava i stručnjaci kritizirali su odluku sudije Jean-Claude Antonettija da promijeni troje članova žalbenog vijeća u predmetu protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića, dok je Odbrana pozdravila odluku kao „pravednu".

Istraživačica Međunarodnog humanitarnog prava Iva Vukušić sa Univerziteta u Utrechtu kaže da je odluka sudije Antonettija "problematična iz tri razloga".

Kao prvo, kako navodi Vukušić, promjena iskusnih sudija Theodora Merona, Carmela Agiusa i Daquna Liua, jer su prethodno spominjali Mladića u drugim presudama, zapravo znači da će "visokorangiranim optuženicima, koji se spominju u brojnim predmetima, gotovo uvijek suditi manje iskusni suci i sutkinje".

- Mladić se spominje u mnogo predmeta u Haagu i teško je naći iskusne suce, upoznate s bivšom Jugoslavijom, koji baš nikad nisu Mladića spominjali u svojim suđenjima - pojašnjava ona.

Kao drugo, logika da su ovi suci na neki način "pristrasni" zbog ranijih postupaka, pogrešna je prema Vukušić, jer ukazuje da oni "nisu u stanju biti profesionalci i suditi samo na osnovu dokaza i prava".

Ona dodaje da je treći problem "usporavanje procesa".

- Mladić je star i vjerujem da je u interesu svih da se predmet završi i donese konačna presuda. Mehanizam ima smanjene kapacitete i tu su već mogući zastoji. Sve me to zajedno brine da nećemo vidjeti kraj postupka", rekla je ona.

Sudija Jean-Claude Antonetti u četvrtak je prihvatio zahtjev Odbrane da se iz žalbenog postupka isključe sudije Theodor Merona te Carmela Agiusa i Daqun Liua.

Kako je naveo Antonetti, sudije Meron, Agius i Liu "djeluju pristrasno" s obzirom da su u ranijim predmetima u Haagu donosili određene zaključke koji se tiču Mladića.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, kazao je da je odluka sudije Antonetija "čista osveta sudijama Agiusu i Meronu" zbog presuda u slučaju Jadranka Prlića i ostali, kao i Vojislavu Šešelju.

Sudija Antonetti je u predmetu Prlić imao izdvojeno mišljenje – dok je većina proglasila šestorku krivom za zločine u Herceg-Bosni. U predmetu Šešelj, Antonetti je prvostepenom presudom oslobodio lidera Srpske radikalne stranke, koji je kasnije osuđen na deset godina zatvora zbog zločina počinjenih u Hrtkovcima (Vojvodina).

- Plašimo se da sudije, koje su imenovane, nisu upućene u dešavanja koja se bila na prostoru bivše Jugoslavije i da će to razvući slučaj i u presudi Mladiću dovesti do anomalija u odnosu na prvostepenu. Također, plašimo se i izjave sina Ratka Mladića da će mu otac biti oslobođen 2019. godine - kazao je Tahirović.

Član tima Mladićeve odbrane Miodrag Stojanović smatra da je odluka pozitivna jer ukazuje na "kontaminaciju u drugim predmetima".

- Očekivao sam ovakvu odluku ranije, jer to je nebrojeno puta istaknuto kao argumentacija. U našim sudovima takva mogućnost ne bi postojala. Ako je neko već sudio u takvom predmetu, ne bi mogao biti u drugom stepenu. Ona će biti predmet mnogobrojih priča. To je obrazloženo na 250 strana. Vjerujte, za mene je ovo jutros bila vijest koja je odjeknula kao bomba među svima nama u timu - rekao je Stojanović.

Tribunal je Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS-a, u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina.

Žalbe na presudu podnijeli su i Odbrana i haški tužioci, a konačna presuda je trebala biti izrečena naredne godine.

Antonetti je imenovao novo vijeće u slučaju "Mladić", u čijem sastavu su sudije Mparany Mamy Richard Rajohnson, Gberdao Gustave Kam i Elizabeth Ibanda-Nahamya.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.