open-navfaktor-logo
search
Obrazloženje
Sudija o oslobađajućoj presudi bivšem premijeru RS-a Džombiću: Postupao je u dobroj namjeri
Predsjednik sudskog vijeća Okružnog suda Banja Luka Dragan Uletilović kazao je danas, tokom obrazlaganja oslobađajuće presude bivšem premijeru RS-a Aleksandru Džombiću, da nije postojala individualna odgovornost optuženog, da nije bilo direktnog umišljaja niti namjere.
27.10.2023. u 13:34
get url
text

VEZANI TEKST - Bivši premijer RS-a Aleksandar Džombić oslobođen optužbi za zloupotrebe teške 19,4 miliona KM

Podvukao je da je u ovom slučaju "odlučivalo kolektivno tijelo".

Džombić je danas oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, odnosno za malverzacije prilikom dodjele kredita od 19,4 miliona KM zvorničkoj firmi "Energolinija", 2012. godine.

Sudija je izjavio i kako su "neki svjedoci rekli da će kredit biti vraćen", odnosno da će ga otplatiti firma "Alumina" koja je bila jemac i koja je sestrinska firma "Energolinije" iz grupacije "Birač".

- Postupao je u dobroj namjeri pokušavajući da udovolji kreditnom zahtjevu - dodao je Uletilović i podsjetio na ranije izjave svjedoka o važnosti ovog preduzeća za istočni dio RS-a.

Dodao je da je optužnica obuhvatila samo jednu osobu, odnosno optuženog Džombića i dodao da je "sva ljaga pala na njega".

Sudija Uletilović je ukazao da su vlasnici iz Litvanije koji su kupili grupaciju "Birač", napravili "ekonomski zemljotres" u RS-u na šta su ukazali i neki svjedoci.

Uletilović je ocijenio i da je cijeli slučaj pokazao slabosti domaćih regulacionih i kontrolnih tijela te da to treba biti nauk za buduće poslovanje sa stranim investitorima.

Branilac optuženog, advokat Zoran Bubić po izlasku iz suda je kazao da su očekivali ovakav ishod.

- Što je od početka grbo, vrijeme ne ispravi - rekao je.

Bubić je ocijenio da je optužnica bila reciklirana, u postupku mijenjana i ublažavala je krivičnu odgovornost optuženog i da nisu imali dokaze.

- Sumnjali smo od početka u to da se tražio kakav-takav optuženi kada su Litvanci postali nedostupni organima gonjenja. Nijedan svjedok nije bacio bilo kakvu sumnju na optuženog. Zašto je optužnica ovako rađena, za mene ostaje nepoznanica - kazao je Bubić.

Istakao je da je postupak koji je trajao oko dvije godine, bez obzira na oslobađajuću presudu, nanio štetu ugledu njegovom klijentu i preduzeću koje vodi.

Na presudu je dozvoljeno pravo žalbe Vrhovnom sudu RS-a. Tužilac Radenko Janković danas nije prisustvovao izricanju prvostepene presude u Okružnom sudu Banja Luka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.