open-navfaktor-logo
search
O Dodikovim najavama
Sudija Perić: Nikakvo odmetništvo me ne zanima, pravosudni sistem treba zaustaviti ovo političko nasilje
Nakon najave Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH da će državne sudije i tužioci iz Republike Srpske napustiti državne pravosudne institucije, sudija Suda Bosne i Hercegovine i Hercegovine Branko Perić kaže da ga niko nije kontaktirao.
16.10.2021. u 10:18
get url
text

Na pitanje ostaje li u Sudu BiH, Perić u izjavi za N1 odgovara: Ja nisam čovjek avantura nego razuma i zakona. Nikakvo odmetništvo me ne interesuje!

- Mene niko nije kontaktirao. To je besmislica koja nije dostojna komentara. Ako je to Dodik ozbiljno mislio, onda je duboko zagazio u teški kriminal. To više nije politika nego su to akti rušenja ustavnog poretka. Sud i Tužilastvo BiH su dio pravosudnog poretka koji postoji 20 godina - kazao je Perić u izjavi N1.

On kaže da se sistem ne može mijenjati političkim odlukama nego samo zakonom propisanim procedurama.

- Ne vjerujem da bi se neko od sudija i tužilaca priključio političkoj gerili koju vodi jedan političar. Mislim da pravosudni sistem treba da zaustavi ovo političko nasilje. Političari ne smiju biti izvan zakona - kazao je Perić.

N1 je objavio kako iz pouzdanog izvora saznaje da je nekoliko predstavnika pravosudnih organa Bosne i Hercegovine bilo na konsultacijama u Banjoj Luci prije dva dana, prije jučerašnjeg obraćanja člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

- Daću državnim sudijama i tužiocima rok. Ako to ne učinimo, poduzet ćemo aktivnosti - rekao je novinarima Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.