open-navfaktor-logo
search
Slučaj Memić
Sudija Perić poručio Ifetu Feragetu: U ovoj sudnici niko nevin neće biti osuđen, niti će krivac biti oslobođen
Na početku današnjeg ročišta u slučaju Memić, predsjedavajući Sudskog vijeća sudija Branko Perić obratio se punomoćniku porodice Memić Ifetu Feragetu, kazavši da je, nakon prošlog ročišta dao izjavu u kojoj je naveo da "u trideset godina rada nije bio na pretresu gdje sudija na ovakav način pokušava da utiče na Tužilaštvo".
31.03.2022. u 17:32
get url
text

- Nećemo raspravljati o tome. Želim samo da kažem da ste ovakvim izjavama počeli da širite nepovjerenje u Sud. Iznenadili ste me, moram da priznam da nisam to od vas očekivao - kazao je Perić.

Feragetu je rekao da "može slobodno nastaviti s tim i da on nema ništa protiv".

- Ali želim vam također kazati da u ovoj sudnici niko nevin neće biti osuđen, niti će krivac izaći neosuđen - kazao je Perić.

VEZANI TEKST - Šta je u sudnici ispričao Nermin Šehović, autor izvještaja o postupanju policajaca u slučaju Memić

Feraget je na to kazao kako mu nije odgovarao ton i nastup sudije Perića, te da misli da treba voditi računa o dignitetu Tužilaštva, na što mu je Perić kazao kako "on brani Sud".

U raspravu se uključio i advokat Kadrija Kolić, koji je kazao i da je dužnost branilaca da vode računa o dignitetu optuženih.

- Imperativna obaveza svih učesnika je da vode računa o pravičnosti postupka - kazao je Kolić.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je također tražio da se obrati, te je naveo da "ako je iko trebao reagirati, onda je to on lično, jer uporno sluša primjedbe branilaca kako manipuliše, krši Ustav i slično".

- Molim Sud da zaštiti dignitet tužilaca - kazao je.

Perić je na kraju još jednom zamolio sve učesnike postupka da ulože napor da se očuva dignitet cijelog postupka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.