open-navfaktor-logo
search
Sporazum
Sudija u Banjoj Luci pristao na godinu zatvora i novčanu kaznu od 40.000 KM
Nebojša Pejović, sudija Osnovnog suda u Banjoj Luci optužen za krivična djela povreda zakona od sudije ili javnog tužioca i trgovina utjecajem, priznao je krivicu i sklopio sporazum s Tužilaštvom.
16.12.2021. u 14:35
get url
text

Sporazum je danas prihvatio Okružni sud u Banjoj Luci, a predviđeno je da Pejović bude osuđen na godinu zatvora i novčanu kaznu od 40.000 maraka.

Također, u sporazumu je navedeno i da mu bude izrečena mjera zabrane obavljanja sudske dužnosti u trajanju od pet godina.

Optužnicu protiv Pejovića podiglo je Tužilaštvo RS-a i tereti ga da je 31. decembra 2019. godine, postupajući kao sudija Osnovnog suda u Banjoj Luci, u izvršnom postupku pred tim sudom bio na ročištu radi prodaje nekretnina - četiri stana u Banjoj Luci i jedan poslovni prostor, te vikend kuća sa dvorištem u mjestu Ivanjska.

VEZANI TEKST - Sudija optužen za malverzacije pri prodaji nekretnina negira krivnju

U namjeri da ponuđaču advokatu Stojanu Vukajloviću, koji je također hapšen i pušten da se brani sa slobode, pribavi imovinsku korist, spriječio je ostala četiri ponuđača da učestvuju u javnom nadmetanju sa obrazloženjem da nisu uplatili osiguranje za sve nekretnine koje se prodaju, iako su oni uplatili maksimalni iznos od 10.000 KM za učešće u javnom nadmetanju.

- Nakon otvaranja javnog nadmetanja osumnjičeni je ponudio na prodaju zajedno sve navedene nekretnine za ukupan iznos od 283.400 KM, odnosno za jednu polovinu njihove procijenjene vrijednosti u izvršnom postupku, ne dozovoljavajući tom prilikom pojedinačnu prodaju nekretnina i uključivanje u nadmetanje ostalih ponuđača. Utvrdio je da samo ponuđač advokat S. V. ispunjava uvjete za učešće na nadmetanju. Nakon što je prihvatio punuđeni ukupni iznos, osumnjičeni je donio nezakonitu odluku - zaključak kojim se predmetne nekretnine prodaju navedenom ponuđaču za iznos od 283.400 KM, odnosno za polovinu njihove procijenjene vrijednosti, utječući svojim postupanjem na umanjenje iznosa za prodaju predmetnih nepokretnosti - navodi se u optužnici.

Optužnica Pejovića tereti i da je od oštećenog S. H. zatražio, te 21. aprila 2021. godine i primio novčani iznos od 1.000 eura, kako bi koristeći svoj utjecaj sudije, garantovao zaštitu i povoljan ishod postupka za privredno društvo u vlasništvu oštećenog u sudskim postupcima koji mogu proizaći nakon što je Okružni privredni sud u Banjoj Luci donio zaključak koji ne ide u prilog ovom privrednom društvu, a odnosi se na zahtjev za upis u sudski registar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.