open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Sudija Vladimir Špoljarić optužen za seksualno uznemiravanje uposlenice Kantonalnog suda
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Vladimira Špoljarića (1957) predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu zbog seksualnog uznemiravanja.
27.11.2020. u 10:53
get url
text

- Optuženi se tereti da je tokom 2018. i 2019. godine, kada je obnašao dužnost vršitelja dužnosti, a kasnije i predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, kontinuirano i u više navrata, neprimjerenim djelima i postupcima, vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet uposlenice Kantonalnog suda u Sarajevu, koja mu je u više navrata ukazivala na nepoželjnost i neprimjerenost njegovih postupaka - navodi se u optužnici.

Dodaje se da je  tokom seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, optuženi oštećenoj u svojstvu nadređenog, upućivao prijetnje ugrožavanjem njenog uposlenja i egzistencije, te višestrukim neprimjerenim postupcima, doveo do ozbiljnog ugrožavanja tjelesnog i duševnog zdravlja oštećene.

- Optuženi se tereti da je na temelju  spola vršio nasilje, uznemiravanje i seksualno uznemiravanje kojim je ugrozio mir, duševno zdravlje i tjelesni integritet druge osobe, čime je, počinio krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti spolova BiH. Počinjeno krivično djelo protivno je domaćim i međunarodnim konvencijama i aktima kojima se garantira sigurnost života i zdravlja i zaštite pojedinca od spolne diskriminacije - navode iz Tužilaštva BiH.

Navode optužnice Tužilaštvo namjerava dokazivati pozivanjem 15 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Podsjetimo, VSTV je nedavno suspendovao sudiju Špoljarića do okončanja postupka koji se protiv njega vodi.

Ured disciplinskog tužioca suspenziju Špoljarića  je tražio odmah nakon što je protiv njega pokrenuta istraga po prijavi sekretara Suda Enise Pazalje, koja ga ga je prijavila za seksualno uznemiravanje.

Uporedo sa UDT-om, istragu protiv Špoljarića ranije je pokrenula i SIPA, odnosno državno Tužilaštvo.

U prijavi koju je podnijela protiv njega, Pazalja je navela da joj se sudija Špoljarić mesecima udvarao i pokušavao sa njom ostvariti fizički kontakt, a nakon što ga je odbila, počeo je sa mobingom i prijetnjama kako će, između ostalog "letjeti s posla".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.