open-navfaktor-logo
search
Pravosuđe
Sudije i tužioci odgovaraju: Treba li prijaviti neetične kolege, objaviti imena kažnjenih, ko vrši pritisak...?
U Anketi VSTV-a sudije i tužioci davali mišljenje i o tome ko ima najveći utjecaj na ocjenu nivoa zavisnosti Ureda disciplinskog tužioca. Njih 229 smatra da je to VSTV, 80 sudija i tužilaca misli da je to politika, 70 da su to mediji… Da  nema utjecaja na UDT, misli 55 ispitanih.
13.09.2019. u 11:54
get url
text

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine pripremilo je i provelo Anketu nosilaca pravosudnih funkcija o etici i disciplinskoj odgovornosti u periodu od 26.6. do 12.7.2019. godine. Anketu čine dva dijela: analiza potreba za edukacijom nosilaca pravosudnih funkcija o pravosudnoj etici i sukobu interesa i istraživanje percepcije nosilaca pravosudnih funkcija o pravičnosti i nepristrasnosti disciplinskog postupka. 

U Anketi je učestvovalo 429 osoba, od čega 315 sudija i 114 tužilaca.

Na pitanje da li sudije i tužioci poštuju etičke kodekse, njih 19 je odgovorilo "Ne", 232 djelomično, dok 130 smatra da klolege poštuju kodekse.

Ispitanici su davali mišljenje i o tome ko ima najveći utjecaj na ocjenu nivoa zavisnosti Ureda disciplinskog tužioca. Njih 229 smatra da je to VSTV, 80 sudija i tužilaca misli da je to politika, 70 da su to mediji… Da  nema utjecaja na UDT, misli 55 ispitanih.

Sudije i tužioci raznoliko su odgovorili i na pitanje: "Da li smatrate da bi trebala biti etička obaveza svakog nosioca pravosudne funkcije da prijavi neetično ponašanje kolege?" Iako je 259 njih odgovorilo da treba, poprilično je veliki broj i onih koji misle da neetične kolege ne treba prijavljivat – njih 88.

Anketa je pokazala i da većina ispitanih smatra da imena sudija i tužilaca kojima su izrečene disciplinske mjere ne trebaju biti objavljena – 186, dok njih 160 misli suprotno.

Na pitanje da li su pohađali edukaciju o pravosudnoj etici i sprečavanju sukoba interesa, većina njih - 206, je odgovorilo negativno. Na upit koliko su dana pohađali edukacije o pravosudnoj etici i sukobu interesa  proteklih pet godina, najviši broj njih (213) je odgovorilo sa "nijedan".

Kompletne rezultate Ankete možete pogledati na ovom linku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.