open-navfaktor-logo
search
Poziv dužnicima
Sudske nagodbe za ekonomičniji način izmirenja dugova za odvoz smeća u Sarajevu
Kantonalno javno komunalno preduzeće Rad obavještava građane i firme koji nisu izmirili svoje obaveze za odvoz smeća i zbog toga su tuženi da imaju mogućnost napraviti sudsku nagodbu.
26.05.2022. u 07:57
get url
text

- Stranke koje su zainteresovane i žele svoje predmete riješiti sudskom nagodbom, mogu se samostalno, preko svog zastupnika ili u dogovoru sa suprotnom stranom, obratiti sudu te pisanim prijedlogom ili na drugi način predložiti zaključenje sudske nagodbe. Važno je naglasiti da stranke sudsku nagodbu mogu sklopiti i neovisno o periodu održavanja Sedmica sudske nagodbe - kazao je za Faktor Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.

U svim prvostepenim i drugostepenim sudovima u Bosni i Hercegovini u periodu od 23. maja do 3. juna 2022. godine, na inicijativu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, bit će održane sedmice sudske nagodbe tokom kojih stranke na brži i ekonomičniji način mogu riješiti svoje sporove.

Riječ je o mogućnosti da se sudski spor riješi na brži način, naročito u predmetima koji se odnose na naplatu komunalnih i sličnih usluga male vrijednosti, radne sporove, isplatu dugova i naplatu novčanih potraživanja, naknadu štete, podjelu stvari i nekretnina u zajedničkom vlasništvu, uređenje međa, materijalna davanja, porodične sporove i sporove u vezi sa alimentacijom i drugo.

Zaključivanjem sporazuma, koji ima istu pravnu snagu kao i sudska presuda, i stranke i sud su pošteđeni dugotrajnog vođenja sudskog postupka, nepotrebnog pribavljanja i izvođenja dokaza, odlaganja/odgađanja ročišta, dugotrajnog postupka namirenja, eventualnog drugostepenog postupka te se izbjegavaju brojni dodatni troškovi redovnog sudskog postupka, pojašnjava Ramić.

Građani i firme duguju Radu za odvoz smeća na stotine hiljada maraka i Rad je prinuđen da svake godine tuži neplatiše.

- Svake godine Rad vrši provjeru plaćanja računa kod individualnih korisnika, a svake tri godine vršimo kontrolu pravnih lica. Kada utvrdimo da imaju dugove, prinuđeni smo da ih tužimo. Mi opslužujemo oko 150 hiljada korisnika naših usluga i oko jedne četvrtine uvijek je obuhvaćeno tužbama zbog neplaćanja naših usluga. To se prije svega odnosi na odvoz smeća i tužbe moramo podnijeti po zakonu već od pet maraka duga - ističe Ramić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.