open-navfaktor-logo
search
Tragom upozorenja
Sudski izvršitelji u KS nisu imali nijednu pljenidbu imovine dužnicima KJKP Rad
Sudski izvršitelji u Kantonu Sarajevo do sada nisu obavili niti jednu zapljenu imovine dužnika po osnovu duga za odvoz smeća, potvrdio je Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.
14.09.2021. u 08:47
get url
text

U saopćenju KJKP Rad od 10. septembra zaprijećeno je građanima, odnosno dužnicima u Kantonu Sarajevo da su sudski izvršitelji počeli sa prisilnom naplatom potraživanja po osnovu neplaćenih računa za odvoz smeća.

Prema riječima Ramića, Općinski sud Sarajevo donosi rješenja o prinudnoj naplati i oni građani koji su dobili rješenja suda, a u međuvremenu ne plate svoja dugovanja, ide se na pljenidbu imovine.

- Na godišnjem nivou pokrenemo oko 50 hiljada tužbi protiv osoba koji nisu platili račune za odvoz smeća. Uvijek nakon upozorenja nešto od dugovanja se naplati, iako nemamo tačnih podataka o tome. Priličan broj dužnika izmiri svoje obaveze jer pokretanjem tužbi na sudu imaju dodatne troškove pošto moraju platiti taj sudski proces. Ukupan dug za odvoz smeća je oko milion maraka koji duguju građani. Nakon našeg upozorenja da se izmiri dug, to se i učini, tako da sudski izvršitelji ne moraju plijenti imovinu građana, pa se to do sada koliko znam nije nikada ni dogodilo – pojasnio je Ramić.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.