open-navfaktor-logo
search
Stručni žiri procjenjuje
Sudžuka fest u Brčkom: Ocijenjeno 35 uzoraka, pobjednik će biti poznat za nekoliko dana
U sklopu IV Sudžuka festa 2024, festival tradicionalnog balkanskog proizvoda, danas je u organizaciji Voćnog kluba Brčko održano ocjenjivanje sudžuka po industrijskoj proizvodnji.
09.03.2024. u 15:05
get url
text

Savo Lukić, predsjednik kluba, kaže da će ocjenjivanje vršiti stručnu komisiju na uzorcima iz BiH, ali i zemalja regije.

Jedan od članova komisije je i Enes Omerević, doktor veterinarske medicine, istakao je da je ove godine na ocjenjivanju preko 35 uzoraka iz BiH, Sandžaka, Slavonije-Hrvatske, Srbije i Slovenije, te da se na ovaj način pokušava standardizirati ovaj mesni proizvod.

- Pokušavamo da napravimo jednu pravu recepturu, jedan uzorak, odnosno proizvod koji bi dobio takav kvalitet da ga možemo brendirati i samim time bi u budućnosti bio zaštićen. S obzirom da je kod nas sve zapušteno, i ljudi svašta rade i pakuju, u budućnosti se više neće smjeti igrati sa takvim proizvodom i jednostavno neće moći da na tome stoji bosanski sudžuk - pojasnio je Omerović.

Prema njegovim riječima, najbolje mogu očekivati ​​da će imati najbolje ocjene, da nastava tako radi i bude uzor onima koji imaju nešto lošije ocjene i kvalitet.

Danas će ocjenjivanje biti završeno, a rezultati se očekuju za nekoliko dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.