open-navfaktor-logo
search
Kanton Sarajevo
Suhodol "otpao" zbog neuvjetnosti, kršitelji samoizolacije ići će u Dom na Bjelave
Predsjednica Štaba civilne zaštite i ministrica komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Nihada Glamoč je kazala da za one koji krše mjeru izolacije, od sutra je spreman paviljon u studentskom domu na Bjelavama, za prinudnu samoizolaciju.
03.04.2020. u 13:59
get url
text

Ona je današnjoj online konferenciji za medije kazala da je u protekla 24 sata 49 osoba prekršilo mjeru samoizolacije, a 29 ih je prekršilo i zabranu kretanja, odnosno, policijski sat.

Ranije je za ovu namjenu bio planiran objekat FUP-a u Suhodolu, ali, kako su pojasnili iz MUP-a Kantona Sarajevo, od njega se, zbog loših uvjeta, u međuvremenu odustalo. 

- Smještajni kapaciteti za prinudnu smamoizolaciju studentskog paviljona na Bjelavama su spremni. Oni koji krše mjere samoizolacije bit će prinudno odvedeni u paviljon - naglasila je Glamoč i pozvala građane da poštuju sve mjere koje su propisane jer sve su donesene kako bi se zaštitili od pandemije koronavirusa.

Ona je također navela da građani Kantona Sarajevo poštuju naredbe kriznih štabova, Federalnog, Kantonalnog, ali ipak određeni broj postupa suprotno naredbama.

Glamoč je potvrdila da je u četvrtak održan sastanak s načelnicima općinskih štabova civilne zaštite na kojem je razgovarano o boljoj koordinaciji, pružanju usluga građanima, ali i inicijativi da se starijim osobama, sa više od 65 godina omogući izlazak.

- Inicijativa je da se prema Federalnom štabu Civilne zaštite uputi prijedlog da ukoliko postoji mogućnost, da se starijim osobama od 65 godina, omogući određeni vremenski period za kretanje, uz obavezno pridržavanje svih mjera zaštite, da mogu izaći podići penzije, obave kupovinu potrebnih namirnica - kazala je Glamoč.

Prema njenim riječima, sa Crvenim krstom KS kontinuirano se provode aktivnosti podjele lijekova a za starije osobe, ali i topli obroci za one koji su nemoćni i sami.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.