open-navfaktor-logo
search
Majke Podrinja - Bratunac
Šuhra Sinanović o ubijanju civila i djece u Gazi: Žele istrijebiti jedan narod, suosjećamo s Palestincima
Fotografije i snimci ubijene ili ranjene djece i civila iz Pojasa Gaze ovih dana obilaze svijet. Surovost rata ponovo najviše osjete civili.
18.10.2023. u 10:32
get url
text

Iako je svijet nakon genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine rekao "nikada više da se nikome ne dogodi i ne ponovi", proteklih godina smo svjedočili ratu u Siriji, Ukrajini, a sada gledamo bombardovanje i ubijanje civila u Gazi.

Gaza proživljava humanitarnu krizu bez struje, dok vode, hrane, goriva ponestaje kao i medicinskih zaliha. Civili bježe na jug nakon izraelskog upozorenja da evakuišu sjeverna područja.

- Mi, koji smo preživjeli rat u Bosni i Hercegovini '90-ih godina, izolaciju bez osnovnih uvjeta za život, vode, hrane, struje i lijekova, konstantna granatiranja i na kraju genocid, znamo i duboko patimo za palestinskim narodom - poručila je za Anadoliju Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja "Majke Podrinja - Bratunac".

U genocidu su joj ubijena 23 člana uže i šire familije. Ubijen je i njen muž koji je u trenutku smrti imao samo 32 godine. Šuhra je s 29 godina ostala sama s dvoje maloljetne djece.

- Ne možeš biti ravnodušan i gledati onakve scene iz Gaze. Gledajući takve scene vraćaju se uspomene. Ne mogu da shvatim da se ponovo može desiti nešto slično kao ono što se nama događalo. Uvijek kažemo da se ovo nikada i nikome ne desi, međutim, non-stop imamo nova žarišta. Žao mi je palestinskog naroda - ispričala je Sinanović.

Kako je kazala, najteže je gledati djecu koja su ubijena.

- Dolaze sjećanja, prolaze slike kako je bilo u Srebrenici kada su nas granatirali, šta sam preživjela tamo. Majke u Gazi ponovo preživljavaju isto. Uništavaju mladost, budućnost... - istakla je Sinanović.

Apelovala je na sve da zaustave ovaj rat.

- U Gazi oni žele da istrijebe jedan narod. Pozivamo na mir, tražimo od svih sila svijeta da zaustave ubijanje nedužnih civila, djece... Duboko suosjećamo s palestinskim narodom koji trpi strahovita razaranja i uništavanja života - poručila je Sinanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.