open-navfaktor-logo
search
Ko je vršio pritisak
Sukob političara i IZ u Jajcu: Šta je ef. Keško napisao travničkom muftiji, a šta kaže načelnik Hozan
Predsjednik OO Ilmije Jajce Alija ef. Keško uputio je dopis travničkom muftiji Ahmedu ef. Adiloviću. U pismu se osvrnuo na pritiske, klevetanja i diskriminaciju kojima je, kako navodi, izložen Medžlis Islamske zajednice Jajce i njegovi predstavnici. 
19.06.2020. u 15:25
get url
text

Kap koja je prelila čašu, kako piše u dopisu, jeste nedavna posjeta lokalnih "utjecajnih" moćnika, predstavnika vlasti - gospode Nisveta Hrnjića, Edina Hozana i Fikreta Čančara muftijstvu i iznošenje gnusnih laži i klevete na Medžlis IZ i glavnog imama profesora Zehrudina ef. Hadžića.

Edin Hozan, aktuelni načelnik Općine Jajce, predsjednik je Općinskog odbora SDA Jajce, a Čančar i Hrnjić su članovi IO SDA Jajce.

- Razlog takvog njihovog postupanja je činjenica da MIZ Jajce na čelu sa glavnim imamom i imamima ne pristaje pod svaku cijenu i deklarativno da daje podršku vladajućim garniturama. MIZ Jajce zajedno s imamima nije zadovoljan s vladajućim bošnjačkim predstavnicima i njihovim odnosom prema projektima zajednice koji su od krucijalne važnosti za Bošnjake, i svaka prilika se koristi za dobronamjernu i argumentovanu kritiku. Očigledno da navedenim akterima to ne odgovara i da još nisu shvatili da MIZ Jajce i imami imaju svoje dostojanstvo i da nikada neće pristati da podrže ono što nije u interesu naroda - pojašnjeno je u dopisu.

Nisvet Hrnjić i Fikret Čančar nisu željeli komentarisati optužbe koje su stigle na njihovu adresu, ističući da mediji nisu sredstvo putem kojeg žele da ulaze u rasprave sa Medžlisom Islamske zajednice.

Edin Hozan, načelnik Općine Jajce, kratko je prokomentarisao:

- Ne znam čime su motivisani naši imami da napišu onakav tekst. Dakle, odgovorno tvrdim da ništa od toga nije tačno, i prije svega, želim da kažem da se ne osjećam kao bilo kakav moćnik.

Pokušali smo dobiti i pojašnjenje i od predstavnika IZ u Jajcu. Objašnjeno nam je da je u toku vanredna sjednica Izvršnog odbora Islamske zajednice Jajce, a na dnevnom redu je dopis ef. Keške.

- Kada se sjednica završi, Izvršni odbor će izaći sa zvaničnim saopćenjem za javnost - kazali su nam iz Medžlisa Islamske zajednice Jajce.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.