open-navfaktor-logo
search
Festival "Sloboda narodu"
Suljagić: Otkud Čedomir Antić u Sarajevu, na iduću konferenciju pozovite Šešelja i Plavšić
Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica u Potočarima, reagirao je na pojavljivanje srbijanskog historičara Čedomira Antića danas na panel diskusiji "Zašto se bojimo Jugoslavije?", u okviru Festivala "Sloboda narodu" koji se održava u Domu mladih Skenderija.
19.06.2021. u 20:58
get url
text

- Dovelo Čedomira Antića u Sarajevo? A nije ga bacilo lavovima? Šala na historičar stranu, na iduću konferenciju slobodno pozovite i Vojislava Šešelja i Biljanu Plavšić - napisao je između ostalog Suljagić na Twitteru.

 

Dodao je kako je Antić doveden u Sarajevo da priča o "jugoslovenskoj ideji" samo "dva dana nakon što je bio na skupu na kojem su Crnogorcima prijetili genocidom.“

- U čije ime, o čijem trošku i za čije babe zdravlje - upitao je Suljagić, naglasivši da je neko mogao Antića pitati o opsadi Sarajeva i Srebrenice.

 

Osim Antića na panelu su govorili i prof. dr Husnija Kamberović, profesor sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, te poznati hrvatski historičar Hrvoje Klasić, a moderator je bio novinar Vuk Bačanović.

 

- Danas za genocid važe nejasni i nimalo egzaktni kriterijumi. Jedan korifej "Druge Srbije", pokojni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, izjavio je da nije potrebno da neko bude ubijen da bi bio izvršen genocid. Vidimo da je istorijski nemoguće nad Srbima izvršiti genocid. S druge strane, pitanje kvalifikacije srebreničkog zločina postalo je temelj bošnjačkog nacionalnog mita - rekao je, između ostalog, Antić, prije dvije godine za "Glas Srpske".

Priču o filmovima "Dara iz Jasenovca" i "Quo vadis Aida", Antić je prije samo nekoliko mjeseci ponovo smjestio u kontekst rasprave o genocidu.

- Sramotno je govoriti o Srebrenici kao holokaustu, a tvrditi da je Jasenovac samo dio međusobnog zatiranja divljih balkanskih naroda. Sramotno zato što je Srebrenica bila i poprište zvjerstava nad Srbima gdje je više hiljada Srba ubijeno u tom regionu samo prije zločina iz jula 1995. godine koji su izvršile srpske snage i pritom Srebrenica je bila poprište velikih progona Srba u Drugom svjetskom ratu, daleko većeg nego bilo kog drugog naroda, i u prvom svjetskom ratu... Mi imamo takvu situaciju, to je dominantan stav na Zapadu i protiv toga moramo da se borimo - dodaje Antić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.