open-navfaktor-logo
search
Intervju
Suljagić poručio Dodiku: Ne možete s nama pričati kao '92. godine
- Čovjek koji je član kolektivnog suverena Bosne i Hercegovine kaže da majke muslimanke, Bošnjakinje iz Srebrenice, Vlasenice, Bratunca, Zvornika..., ukopavaju prazne tabute.
07.07.2022. u 14:20
get url
text

I poslije toga neko njega ponovo smatra sagovornikom. Ne možemo to prihvatiti više, naprosto ne možete više tako govoriti o nama. To je govor za koji mi sada znamo da vodi u klanje, da vodi u genocid. Tako se sa nama pričalo '92. godine. Više ne možete tako pričati o nama ako nećete da se bijemo - rekao je u intervjuu "Jedan" za BHT direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Suljagić smatra da je takav način govora o Bošnjacima, muslimanima, rezultat normalizacije govora mržnje.

- Mislim da se o nama neke stvari mogu reći koje se ne mogu reći o recimo Srbima i Hrvatima. Neukusno je. Nikome nikad nije palo na pamet jer je neuljudno da se kaže da srpske majke ukopavaju prazne tabute - smatra Suljagić.

Srebreničke majke su zaslužne za traženje istine i kažnjavanje odgovornih

Ovogodišnje obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici bit će posvećeno majkama koje su izgubile svoje najmilije, a koje su poslije rata bile pokretač u potrazi za ubijenima, pokretač za traženje pravde. Suljagić kaže kako tim ženama, neposredno nakon rata, niko nije davao nikakvu šansu.

- Dvadeset sedam godina kasnije ta grupa žena koja je u različitom intenzitetu, različitom kapacitetu, na različite načine, ali i dalje radila na jednom te istom jedinstvenom cilju, ta grupa žena je uspjela da uradi sve što je započela. Ne baš sve. Ne znam da li ćemo za njihova života naći sve posmrtne ostatke. Tu odgovornost niko ne smije preuzeti, ali da nije bilo njih, kojima niko nije davao nikakvih izgleda, ne bi bilo ovog mezarja prekoputa (Mezarje u Potočarima, op. a.), ne bi bilo ove institucije u kojoj mi sjedimo sada (Memorijalni centar Srebrenica, op. a.), ne bi bilo ničega od ovoga i ništa se od toga nije podrazumijevalo. Ništa od toga nije moralo da završi tako kako je završilo. Moglo je završiti potpuno drugačije. Da nije bilo njihove čelične volje koja je u trenutku kada je međunarodna zajednica upravljala ovom zemljom u skoro svakom smislu, slomila kompletan međunarodni establišment ovdje - smatra Suljagić.

Upravo su žene, kako ističe Suljagić, neumoljivim pritiskom učinile da budu donesene odluke da se u Potočarima čuva sjećanje na genocid iz jula 1995. godine.

- Ne smije se zaboraviti Hatidža Mehmedović, Hajra Ćatić, Munira Subašić, Nura Begović, Šuhra Sinanović. Ima ih mnogo, propustit ću nekoga. To su žene koje su uložile svoje živote u to da ova priča bude ispričana i da bude kažnjen onaj ko je kriv i da se iz ovoga izvuku pouke koje se trebaju izvući i da svijet upamti šta se ovdje dogodilo - govori Emir Suljagić o ulozi žena koje su preživjele genocid i borile se i još se bore za istinu o onome što se tu dogodilo u julu 1995. godine.

Srebrenica je za nesrbe kao američki jug pedesetih godina prošlog stoljeća

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica ističe kako se trenutno vodi propagandni rat protiv Srebrenice, protiv činjenica. Istovremeno se, kako kaže, priča o miroljubivosti i zajedničkoj budućnosti.

- Ovo vam je na izvjestan način američki jug pedesetih za građane nesrpske nacionalnosti. Ok, nema linčovanja, ne vješaju nas po drveću i nema paljenja krstova, ali dobijete poziv u policijsku stanicu očas posla, bez razloga. Policija ima dvostruke aršine ovdje u tretmanu građana, javna uprava ima dvostruke aršine u tretmanu građana. Naprosto, vama se na svakom koraku ovdje institucionalno stavlja do znanja da ste vi građani drugog reda - ističe Suljagić.

On kaže kako je ono što se trenutno dešava oko obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici na ivici institucionalne represije.

- Ne može policija bosanskih Srba tretirati komemoraciju i ovu instituciju (Memorijalni centar, op. a.) kao sigurnosnu prijetnju. Ne može se ovaj događaj osiguravati oklopnim transporterima. Za koga su tu oklopni transporteri. Ja se sjećam za koga su bili u julu 95. - tvrdi Suljagić.

Poručuje kako niko ne dolazi u Potočare da napravi problem, te da nijedan državni organ Bosne i Hercegovine u Potočarima 11. jula ne radi ništa ilegalno i nelegalno.

- A imamo presude u Beogradu, sudova u Beogradu, da je BIA (Bezbjednosno-informativna agencija Srbije, op. a.) imala ovdje ljude nelegalno 2015. To mora prestati. Mi naprosto nećemo biti tretirani na takav način. Mi smo državna institucija. Za nas postoji budžetska linija i svi zastupnici iz entiteta RS glasaju za tu budžetsku liniju kad usvajaju budžet. Kad budu tako tretirali neku drugu instituciju, državu, onda će moći i nas. Ali prije toga neće moći. I to mora da se kaže vrlo, vrlo jasno - govori u intervjuu "Jedan" direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

Intervju "Jedan" je na programu BHT1 večeras od 20 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.