open-navfaktor-logo
search
Hronologija raspada
Sunce pregrijalo u Banovićima: PDA napuštaju organizacije u Srebreniku, Gradačcu i Sapni
Predsjednik Glavnog odbora Pokreta demokratske akcije (PDA) Jakub Suljkanović i predsjednik ove stranke u Tuzlanskom kantonu Senad Alić, odlučili su sa Strankom demokratske akcije i (SDA) Demokratskom frontom (DF) formirati vlast u TK. Na taj način su okrenuli leđa PDA i samo ozvaničili ono što se već mjesecima dešava unutar ove stranke, koja se urušava iznutra.
04.11.2022. u 14:52
get url
text

VEZANI TEKST - Sada i zvanično: SDA, DF i dva bivša zastupnika PDA činit će većinu u Skupštini TK

- Mi smo najavili da ćemo napustiti stranku još prije Općih izbora, dakle rezultat na tim izborima uopće nije bio presudan. Kompletna gradska organizacija u Gradačcu, šest naših vijećnika na čelu sa mnom će izaći iz PDA. To ćemo ozvaničiti na prvoj narednoj sjednici Gradskog vijeća Gradačac - kaže Husein Topčagić, odlazeći predsjednik PDA u Gradačcu.

Uzroci nezadovoljstva

On dodaje da će vijećnici u Gradačcu djelovati kao nezavisni te će ostati dio većine koju predvodi Socijaldemokratska partija (SDP), a tu su još Narod i pravda (NiP) i Regionalna demokratska stranka (RDS).

VEZANI TEKST - Pirić objasnila: Podrška Bećiroviću, koalicija 11 stranaka, je ideja Mirsada Kukića, ne SDP-ova

- Nakon održanog kongresa PDA bili smo nezadovoljni kadrovskim rješenjima, što se kasnije pokazalo kao pogubno za stranku. Dakle, razlog nisu rezultati posljednjih izbora, nego unutrašnji odnosi i kadrovska rješenja posebno nakon što je Mirsad Kukić stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država te je odstupio sa pozicije predsjednika. Unazad pola godine ja nisam ni išao na sjednice organa stranke i oni su znali da ću ja to učiniti - pojašnjava Topčagić i navodi da će članovi PDA iz Gradačca u narednom periodu odlučiti hoće li prelaziti u neku drugu stranku.

Iako odlazak Topčagića i gradačačke organizacije u stranci neće biti iznenađenje, pravi šok je izlazak Alića i Suljkanovića.

Podsjećamo, nakon stavljanja Kukića na crnu listu SAD-a, on je odlučio da ga zamijeni Elzina Pirić, što mnogi u PDA nisu primili s odobravanjem. Tada su počeli problemi unutar stranke, koji su dodatno kulminirali gubljenjem vlasti u TK, zahvaljujući, između ostalih i Jasmini Lugavić, koja je tada iz PDA prešla u SDA.

Povratak u SDA

VEZANI TEKST - "Usjalo je sunce u Banovićima, tog dana je Mevla rodila Mirsada Kukića"

Kako saznajemo u SDA, kompletna organizacija PDA iz Sapne u kojoj je načelnik općine Zudin Mahmutović i šest vijećnika, zajedno sa Senadom Alićem vraća se u SDA.

Također, nezvanično saznajemo da će put SDA i kompletna stranačka organizacija PDA u Srebreniku, na čijem je čelu Jakub Suljkanović.

U PDA-u će za sada ostati zastupnica u Skupštini TK Lejla Ćebić Đerzić, Mujo Puzić u Skupštini Posavskog kantona te predsjednica Elzina Pirić u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Tražili smo komentar i od Mirsada Kukića, ali se on nije javio.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.