open-navfaktor-logo
search
Skupljaju li se potpisi
Šuškanja o opozivu Tanovića; Dučić: Jedan sam od inicijatora, Srdić: Ovo je neko prepadanje; Oglasio se i Forto
Vijećnicima Općinskog vijeća (OV) Novo Sarajevo nedostaje jedan potpis kako bi pokrenuli inicijativu opoziva načelnika Hasana Tanovića, ustvrdio je za Faktor nezavisni vijećnik Arslan Dučić, koji je, kako kaže, "i jedan od inicijatora opoziva".
03.08.2023. u 21:14
get url
text

VEZANI TEKST - Hasan Tanović: Od početka mandata moja politika koja nije osvetnička problem je pojedincima

- Nedostaje jedan potpis, ali nismo mi ušli u fazu pregovora sa NiP-om i Našom strankom o tome, nego je to samo inicijalno - pregled stanja sa terena dosadašnjeg nezadovoljstva pozicije i opozicije. Ne bih objavljivao koliko potpisa smo skupili, ali dovoljan broj da predložimo tačku na dnevni red na narednoj sjednici. Ali to je stvar odluka, do naredne sjednice je ostalo još mjesec, pokušat ću prikupiti još dovoljan broj potpisa da imamo većinu za opoziv načelnika – kaže Dučić.

Ovaj vijećnik je inače jedan od najvećih kritičara rada načelnika Tanovića, a o tome je vrlo često javno govorio.

- Jako sam nezadovoljan radom načelnika Tanovića i njegove administracije prethodne tri godine. To je akumulacija jednog užasnog rada koji je na svom vrhuncu trenutno ako pogledate stanje u kakvom se nalazi općina - ističe Dučić.

Njegov kolega, samostalni vijećnik Srđan Srdić, kaže kako nije upoznat da se prikupljaju potpisi za opoziv Tanovića, niti je njemu neko nudio da išta potpisuje.

- Pojma nemam, pročitao sam to u medjima. Mislim da je spekulacija, jer da imaju potpise vjerovatno bi krenuli u proceduru već na prošloj sjednici. Čisto sumnjam, mislim da je ovo prepadanje neko, to je moje mišljenje. E sad možda su našli nekoga...– govori Srdić.

Kaže kako su ga ranije "nagovarali na opoziv".

- Bio sam najveći kritičar Tanovića, ali, činjenica je da se malo popravio u zadnje vrijeme. Tražiti opoziv pred kraj mandata nije pametno. Dobro ću razmisliti ako to dođe do mene. Ja samo mogu postaviti pitanje šta građani Novog Sarajeva dobivaju ako dođe do referenduma. Novog načelnika na šest mjeseci? Mislim da ovaj treba da završi mandat do kraja, i da narod na kraju ocijeni kakav je bio, čiji je kandidat, ko ga je doveo. Narod će suditi o tome, a ja mislim da će narod ovo kazniti. Da me je slušao od početka Novo Sarajevo bi mnogo više napredovalo. U posljednje vrijeme je napravio dosta, problem je što se slabo reklamira. Mislim da je Tanović duplo bolje uradio od Mandića, ali opet ja nisam zadovoljan, mislim da je mogao duplo bolje – kaže Srdić.

Prema medijskim spekulacijama za opoziv Tanovića navodno su "zagrijani" vijećnici NiP-a, Naše stranke, DF-a, NES-a i dio nezavisnih vijećnika.
S druge strane, za opoziv nisu vijećnici SDP-a, kao ni oni iz SDA , Platforme za progres i neki nezavisni vijećnici.

U međuvremenu se na društvenim mrežama oglasio i predsjednik Naše stranke Edin Forto, koji je saopćio da Naša stranka ne učestvuje u pokušaju opoziva načelnika Novog Sarajeva.

- Možemo biti nezadovoljni, ali ne želimo cirkus. Izbori su sljedeće godine. Moramo se okrenuti građanima, a oni će dati ocjenu 2024. - naveo je Forto.

VEZANI TEKST - SDA Općine Centar: NiP opozivom Mandića glasa protiv Konakovića, opoziv se sprema i Muzuru i Tanoviću

Tenzije na relaciji načelnik Hasan Tanović - "Trojka" ne jenjavaju od sjednice Općinskog vijeća Novo Sarajevo, na kojoj su smijenjeni predsjedavajući Robert Pleše (Naša stranka) i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Nijaza Džaka (Narod i pravda).

Prije toga je nekoliko sjednica odgođeno zbog nedostatka kvoruma.

Vijećnica Naše stranke Mirela Džehverović nakon toga je objavila kako načelnik Tanović nema podršku te stranke, te da treba pokrenuti njegov opoziv.

Tanović je na lokalnim izborima bio kandidat Četvorke koju su činile stranke NiP, SDP, Naša stranka i Nezavisna bosanskohercegovačka lista.

Nakon Starog Grada i Centra, sve je izvjesnije da bi Novo Sarajevo mogla biti treća općina u kojoj se traži opoziv načelnika.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.