open-navfaktor-logo
search
Prijateljski odnosi
Susret Izetbegović - Koc:  Otvoriti granice BiH za državljane Turske
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović sastao se danas s ambasadorom Republike Turske u BiH Haldunom Kocom.
16.07.2020. u 14:32
get url
text

Tokom razgovora konstatovani su dobri i prijateljski odnosi dviju zemalja koje u budućnosti treba dodatno intenzivirati posebno na ekonomskom planu. Izetbegović je naglasio važnost aktueliziranja izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd kao zajedničkog infrastrukturnog projekta od znatnog regionalnog značaja.

Sagovornici su se složili da je potrebno da BiH otvori granice prema državljanima Republike Turske uz primjenu odgovarajućih epidemioloških mjera, posebno imajući u vidu i ekonomski značaj ovog pitanja.

Predsjednik Izetbegović je ambasadoru i narodu Republike Turske čestitao Dan demokratije i nacionalnog jedinstva uz sjećanje na herojsku odbranu od terorizma i suzbijanje pokušaja državnog udara koji se desio 15. jula 2016. godine. Odbranom demokratije i očuvanjem nacionalnog jedinstva toga dana Republika Turska nastavila je uspješan razvoj etablirajući se sve snažnije kao regionalna i globalna sila. Tim povodom predsjednik Izetbegović predao je ambasadoru Koçu pisma za predsjednika Republike Turske Recepa Tayipa Erdogana i predsjednika turskog parlamenta Mustafu Šentopa, saopćila je SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.