open-navfaktor-logo
search
Institut za nestale
Sutra dženaza u Vlasenici: Ahmu su odveli sa grupom zarobljenika i ubili, ekshumiran je iz masovne grobnice
AUTOR: Faktor
19.04.2024. u 13:46
get url
text
FOTO: Screenshot/RTVTK
Posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata spremni su ukop na dženazi koja će biti obavljena u subotu, 20. aprila, na Šehidskom mezarju "Rakita" u Vlasenici.
Žrtva sa područja Vlasenice koja će biti ukopana sutra jeste Kavazović (Ešefa) Ahmo, rođen 1948. godine u Vlasenici. On je imao 44 godine kada je 1992. godine ubijen na području Vlasenice.
On je najprije zarobljen u hangarima logora Sušica iz kojeg je krajem maja zajedno sa većom grupom zarobljenika odveden i likvidiran. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice na lokalitetu Sušica koja je otkrivena u septembru 2000. godine. Tada su iz ove masovne grobnice ekshumirani posmrtni ostaci 37 žrtava, te su mnogi od njih identificirani putem klasične metode.
Posmrtni ostaci Kavazovića identificirani su prilikom ispravke greške do koje je došlo prilikom klasične identifikacije žrtava ekshumiranih u ovoj grobnici.
Prema protokolu Medžlisa islamske zajednice u Vlasenici, odavanje počasti žrtvama kao i vjerski program počinje sutra, 20.4.2024. godine u 12 sati na mezarju Rakita, a nakon podne-namaza bit će obavljena dženaza-namaz, koju će predvoditi muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, saopćio je Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.