open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Sutra izricanje prvostepene presude Ramizu Drekoviću
Sud Bosne i Hercegovine će u srijedu izreći prvostepenu presudu Ramizu Drekoviću, bivšem komandantu Četvrtog korpusa Armije RBiH, koji se tereti za ratni zločin protiv civila (član 142. stav 1. KZ-a bivše SFRJ).
16.05.2023. u 17:34
get url
text

U optužnici se, između ostalog,  navodi da je optuženi Dreković za vrijeme ratnog stanja i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između Armije RBiH i Vojske RS-a, kao komandant 4. korpusa ARBiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Prema tužbenim navodima, on je od 21.5.1995. do 7.6.1995. godine naredio da se izvrši napad na većinsko srpsko stanovništvo Kalinovika i napad bez izbora cilja granatiranjem područja naseljenog mjesta Kalinovik, saopćeno je iz Suda BiH.

Artiljerijske jedinice su, prema optužnici, izvele tri napada, ispalivši projektile velike razorne moći. Kako se navodi, u napadu izvršenom 3. juna više projektila palo je u blizini škole, prilikom čega je ubijena 15-godišnja učenica, a četvero učenika ranjeno. U druga dva napada je ranjen četverogodišnji dječak i još jedan civil.

Suđenje Drekoviću je počelo u martu 2019. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.