open-navfaktor-logo
search
Najduži dan i najkraća noć
Sutra je prvi dan ljeta: Krajinović otkrio kakvo će vrijeme biti za Kurban-bajram, šta nas čeka u julu i augustu
Na sjevernoj Zemljinoj polulopti ljeto ove godine počinje sutra - 21. juna u 16.59 sati u BiH, a za stanovnike na južnoj zima. Na dan početka ljeta ravnodnevnica će biti najduža, a noć najkraća.  
20.06.2023. u 18:43
get url
text

Iako nijedan numerički model ne može odgovoriti - koliko će period koji je ispred nas biti stabilan i bez padavina - no ono što se može vidjeti je da će juli i august, u pogledu temperatura zraka, prema riječima Bakira Krajinovića, meteorologa iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, biti topliji od prosječnih vrijednosti.

- Na sjeveru u Bosni i Hercegovine pozitivna odstupanja od referentnih vrijednosti kretat će se od tri do četiri stepena Celzijusa u centralnim i južnim predjelima, i jedan do dva stepena od prosječnih i uobičajnih temperatura za sedmi i osmi mjesec. U tom vremenskom periodu očekujemo nešto manje količine padavina nego što je to uobičajno za ova dva mjeseca. Možemo slobodno reći da očekujemo toplije i sušnije ljeto - dodaje Krajinović.

Što se tiče ove sedmice, prognozni modeli ukazuju da će se danas temperature kretati od 28 do 24 stepena Celzijusa. Najtoplije će biti na jugu BiH.

- Do kraja ove sedmice vrijednosti dnevnih temperatura kretat će se od 32 do 38 stepeni Celzijusa. No ono što bih istakao jeste da će u subotu temperature pasti za 10 stepeni, pa će se u unutrašnjosti dnevne kretati od 18 do 24, na jugu zemlje do 30 stepeni Celzijusa. Dakle, od prvog dana predstojećeg vikenda očekuje nas drastični pad temperatura. Frontalni sistem koji se približava BiH u subotu će donijeti promjenu vremena, u vidu kiše, pljuskova i grmljavine. Tokom poslijepodneva očekuje se prestanak padavina - navodi Krajinović.

Na pitanje - kakvo će vrijeme biti naredne sedmice, tokom predstojećih bajramskih praznika, Krajinović kaže kako će period od 25. juna obilježiti promjene vremena.

- Neće biti stabilno, uz duge sunčane intervale, čemu svjedočimo ovih dana, rekao bih da nas očekuje više kišnih dana. Temperature će biti niže nego ove sedmice. Tek krajem juna temperature će porasti na oko 30 stepeni Celzijusa - istakao je Krajinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.