open-navfaktor-logo
search
Prijenos nadležnosti
Sutra Kolegij NSRS-a za sazivanje posebne sjednice o povlačenju saglasnosti
Narodna skupština RS-a zaprimila je zahtjev za sazivanje 24. posebne sjednice entitetskog parlamenta, a Kolegij je zakazan za sutra.
11.11.2021. u 11:48
get url
text

Nakon sastanka vladajuće koalicije u RS-u u Banjoj Luci u ponedjeljak, okupljene oko SNSD-a, najavljeno je da bi na dnevnom redu trebala biti informacija o prijenosu nadležnosti, te posebno o ranije datim saglasnostima na Oružane snage BiH, indirektne poreze i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV).

Kako je ranije istakao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predložit će se skupštinski zaključci koji će ići ka tome da se informacija prihvati, a da se Vladi RS-a i drugim institucijama i organizacijama da rok do šest mjeseci da urede "normativni okvir".

Dodik je najavio i da će se u prvom mjesecu predložiti najmanje pet zakona kojima RS vraća "prava i sredstva koja su joj oduzeta", a prvi među njima je poništenje Zakona o zabrani raspolaganja vojnom imovinom koji je donio bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown.

Nakon koalicionog sastanka, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović je najavio da je "realno očekivati da posebna sjednica bude u drugoj polovini sljedeće sedmice".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.