open-navfaktor-logo
search
Ko će s kim u vlast
Sutra konstituirajuća sjednica Skupštine HNK, formiranje vlasti na čekanju
HDZ i SDA zajedno imaju 21 zastupnika u Skupštini, dok je za dvotrećinsku većinu potrebno njih 20, tako imaju komotnu većinu da sami bez dodatnih partnera mogu sastaviti novu vladu
22.11.2018. u 17:06
get url
text

Kako je najavljeno, konstituirajuća sjednica novog saziva Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona bit će održana sutra. Na oktobarskim izborima u BiH, HDZ je osvojio 13 mandata u Skupštini HNK, SDA osam, SDP tri, HDZ 1990 i SBB po dva, DF i Hrvatska republikanska stranka po jedan.

Sutrašnja sjednica, prema mišljenju upućenih, će vrlo vjerojatno biti prekinuta nakon što novoizabrani zastupnici polože zakletvu a prije izbora rukovodstva Skupštine, obzirom da nije postignut dogovor po ovom pitanju. Tako da će rukovodstvo čekati na fotelju dok se ne postigne dogovor o skupštinskoj većini. Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Ljubo Bešlić je nedavno kazao da će, kao pobjednička stranka u kantonu,  prvo partnerstvo za formiranje vlasti ponuditi onima koji imaju najbolji izborni rezultat. Sa SDA, strankom koja ima najbolji rezultat, kako saznajemo, pregovora nije bilo.

Ove dvije stranke zajedno imaju 21 zastupnika u Skupštini, dok je za dvotrećinsku većinu potrebno njih 20, tako imaju komotnu većinu da sami bez dodatnih partnera mogu sastaviti novu vladu.

SDP, koji nakon SDA ima najviše mandata u Skupštini, ne želi o vlasti, te su poručili, uoči konstituirajuće sjednice Skupštine HNK,  da će u ovom mandatnom periodu na području Hercegovačko–neretvanskog kantona biti konstruktivna opozicija.

-Kao i u prethodnom mandatnom periodu Klub SDP-a će podržati sve napredne ideje u interesu svih građana kantona bez obzira na njihovo političko opredjeljenje. Pozivamo stranke s najvećim brojem osvojenih mandata u Skupštini HNK, da što skorije formiraju vlast. Evidentno je da je volja građana da vlast u ovom kanton formiraju HDZ i SDA. SDP ne želi biti instrument za međusobno ucjenjivanje vječitih koalicionih partnera nikada razvezanih zastava te ih pozivamo da naš kanton ne koriste kao dio politike ucjena za formiranje vlasti na višim nivoima- kazali su iz KO SDP BiH HNK.

No, bez obzira na to što bi teoretski vrlo brzo mogli formirati vlast, očito je da će se sačekati formiranje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine i na državnom nivou, pa tek onda formirati vlast u kantonima.

Podsjetimo, u novom sazivu Skupštine HNK,  HDZ BiH će imati 13 zastupnika. U skupštinskim foteljama ispred ove stranke će od petka sjediti Nevenko Herceg, Iva Raguž, Tomislav Martinović, Zora Dujmović, Đuro Prkačin, Julineta Jurić, Damir Džeba, Slavko Bilić, Vera Konjevod, Milica Pehar, Marija Bošković, Andrea Pehar i Stana Burić. SDA će zauzeti osam mjesta, a zastupnici koji će predstavljati ovu stranku su Šerif Špago, Ajdin Teletović, Irma Memidžan, Elvedin Grcić, Alisa Hajdarović, Edis Džino, Amir Šelo i Mejrima Hasić. SDP je dobio tri mjesta, a u skupštinskim klupama će  sjediti Aner Žuljević, Vesna Saradžić i Ismet Lulić. Dva mandata osvojila je koalicija Hrvatsko zajedništvo, a ona su pripala Mariji Bešker i Ivanu Odaku. Dva mandata osvojio je i SBB kojeg će predstavljati Kenan Memić i Nermin Vrtić. Demokratska fronta (DF) i Hrvatska republikanska stranka (HRS) osvojili su po jedan mandat. Ispred DF-a u Skupštinu HNK ulazi Selma Drljević, a ispred HRS-a Slaven Raguž.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.