open-navfaktor-logo
search
Domaćin HDZ 1990
Sutra novi sastanak o formiranju vlasti u HNK, SDA nije pozvana
Novi sastanak u vezi formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) održat će se u četvrtak, 27. jula, u zgradi kantonalne skupštine, potvrdio je Feni predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a 1990 u Skupštini HNK Ivan Odak. 
26.07.2023. u 11:38
get url
text

Domaćin sastanka bit će HDZ 1990, a poziv za učestvovanje na sastanku upućen je HDZ-u, SDP-u, NiP-u i HRS-u. Te stranke zajedno imaju 20 zastupnika u Skupštini HNK, što bi bilo dovoljno za formiranje izvršne vlasti.

U međuvremenu, prema pisanju pojedinih medija, iz HRS-a su najavili da se neće odazvati sastanku. Upitan je li ta informacija tačna, Odak je rekao da se radi o 'poluzvaničnoj informaciji'.

Za formiranje vlasti u HNK potrebna je dvotrećinska većina. HDZ ima najviše mandata, 11, slijedi SDA sa sedam, HDZ 1990 i SDP imaju po tri, HRS i DF po dva, a NES i NIP po jedan mandat.

Odak je za sutra najavio i konferenciju za medije ukoja bi se trebala održati u 12 sati nakon spomenutog sastanaka, a na kojoj bi se trebalo saznati hoće li HNK konačno dobiti novu vladu.

Podsjećamo, aktuelna Vlada HNK imenovana je nakon izbora 2014. godine tako da se sada nalazi u petoj godini tehničkog mandata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.