open-navfaktor-logo
search
Agresija na BiH
Sutra obilježavanje 30. godišnjice zatvaranja logora u Kamenici kod Zavidovića
Članica Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Udruženje logoraša Zavidovići, u saradnji sa Savezom logoraša Zeničko-dobojskog kantona, u nedjelju će na lokaciji bivšeg logora "Lovački dom-Franjo Herljević" u Kamenici obilježiti godišnjicu stradanja logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Zavidovića, Zenice i Žepča sa početka agresije na Bosnu i Hercegovinu.
03.12.2022. u 11:15
get url
text
Logor ”Lovački dom-Franjo Herljević“
Logor ”Lovački dom-Franjo Herljević“

Logor "Lovački dom-Franjo Herljević" formirale su jedinice VRS i Vojne policije, a bio je aktivan od maja do decembra 1992. godine. Kroz taj logor prošlo je oko stotinu logoraša sa područja Zavidovića, Zenice i Žepča. Desetine logoraša (muškaraca i žena) fizički i psihički je zlostavljano, vođeni su na prinudni rad, tjerani na međusobne tuče, a ubijeni su Asim Husanović i Rasim Husanović iz naselja Kućice kod Zavidovića.

Sud Bosne i Hercegovine je u septembru 2017. godine za zločine počinjene u tom logoru, procesuirao i osudio na simbolične kazne samo neke od odgovornih izvršilaca krivičnih djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

- Obaveza svih nas i Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, kao krovne organizacije, je da podsjećamo, dokazujemo i opominjemo na torture koje su podnosili logoraši širom Bosne i Hercegovine, a samo zbog iskrene želje za očuvanje zajedničke države i suživota svih pravih Bosanaca i Hercegovaca. Ta i takva iskrena želja logoraša i sličnih, do današnjih dana je na konstantnom ispitu, prije svega zbog činjenice da fašističke politike i projekcije etnički čistih područja nisu nikad u potpunosti poražene, tu su i žive pored nas 100.000 živih svjedoka istine.

Stoga, sve institucije pozivamo na usvajanje zakona o zaštiti žrtava ratne torture, konkretnu podršku Savezu u realizaciji postavljenih plemenitih ciljeva i istine o agresiji na BiH. Medije pozivamo da, uvažavajući kontinuirani trud i nastojanja logoraša na očuvanju kulture sjećanja, pamćenja i istine sa ovih naših prostora, pomognu i proprate i ovu aktivnost Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini na kraju ove 2022. godine - poručili su iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.