open-navfaktor-logo
search
Kantonalni sud
Sutra počinje suđenje ljekarima optuženim za smrt djevojčice Džene Gadžun
U Kantonalnom sudu u Sarajevu sutra, sa početkom u 10 sati, održat će se ročište u slučaju smrti Džene Gadžun iz Kaknja, potvrdila nam je majka djevojčice Amila Gadžun.
06.12.2023. u 13:37
get url
text

Početak suđenja, koji je bio zakazan za 16. novembar, odgođen je zbog bolesti sudije, a ročište prije toga odgođeno je zbog nedolaska advokata jednog od optuženih ljekara.

Suad Rožajac

Čak je i jedno od ročišta za izjašnjenje o krivnji prekinuto i pomjereno jer je jednom od optuženim dr. Suadu Rožajcu pozlilo uoči ročišta, kada ga je iz zgrade Suda odvezla Hitna pomoć.

 VEZANI TEKST - Ponovo odgođen početak suđenja ljekarima optuženim za smrt Džene Gadžun

Za smrt dvoipogodišnje Džene Gadžun optuženi su ljekari Suad Rožajac, Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović.

Anesteziolog Rožajac optužen je za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi i krivično djelo nesavjesno liječenje, dok se oftalmolozi Jovanović i Halimić-Alajbegović terete za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Sve troje su nedavno pred Kantonalnim sudom negirali krivnju za optužbe koje su im stavljene na teret.

Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), šest dana nakon što su ljekari optuženi za njenu smrt, u stomatološkoj ordinaciji "Dr. Bejtović" obavljali "rutinsku" operaciju očnog kapka, tokom koje je došlo do komplikacija i srčanog zastoja, te pada u komu djevojčice, iz koje se, nikad nije probudila.

Porodica Gadžun

Provedenim inspekcijskim nadzorima utvrđeno je da apsolutno ništa što je urađeno u slučaju operacije do tada potpuno zdrave djevojčice sa svim urednim nalazima nije rađeno u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Operaciju je radilo osoblje privatne ordinacije Halimić, doktorice Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

Jasmina Alajbegović-Halimić i Nina Jovanović

Operacija je obavljena u stomatološkoj ordinaciji, tačnije u prostorijama koje iznajmljuje dr. Benjamin Bejtović i koje, kako je laboratorija Verlab potvrdila, nemaju zakonsku verifikaciju.

Oprema anesteziologa dr. Suada Rožajca, kako je također potvrđeno iz Verlaba, nije zakonski verifikovana.

Bez obzira na sve to, za sve vrijeme trajanja istrage, ljekari optuženi za smrt djevojčice nisu snosili nikakve sankcije u smislu mjera zabrane za rad sa pacijentima, a tako je do danas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.