open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Sutra počinju sastanci koje su sazvali SBiH i NES: Ko će doći i razgovarati o izmjenama Ustava FBiH
Radi postizanja trajnog ustavnog rješenja koje će omogućiti implementaciju izbornih rezultata kroz imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u propisanim rokovima, kako u sadašnjem, tako i u svakom narednom sazivu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, klubovi zastupnika Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i Narodnog evropskog saveza NES-a uputili su pozive za odvojene sastanke u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 18. i 19. aprila.
17.04.2023. u 14:30
get url
text

Klubovi zastupnika NES-a i SBiH bili su predlagači zaključka usvojenog u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a kojim je zadužena Ustavna komisija ovog doma da u skladu sa propisanom nadležnošću u roku od 15 dana, razmotri postojeći ustavni sistem i inicira usklađivanje i / ili izmjenu i dopunu ustavnih odredbi za izbor Vlade Federacije nakon promjena koje su nastale donošenjem amandmana na Ustav Federacije BiH od visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta, a radi postizanja trajnog ustavnog rješenja koje će omogućiti implementaciju izbornih rezultata kroz imenovanje Vlade FBiH u propisanim rokovima, kako u sadašnjem, tako i u svakom narednom sazivu Parlamenta Federacije BiH.

Zbog svega iz SBiH-a i NES-a su smatrali potrebnim da organiziraju sastanke kako bi razmotrili i dogovorili daljnje aktivnosti radi njegovog provođenja, kao i utvrdili principe na osnovu kojih bi se temeljile izmjene i dopune ustavnih odredbi za izbor Vlade FBiH u Ustav Federacije Bosne i Hercegovine.

Na sastanak 18. aprila pozvali su proširenu "Trojku", Socijaldemokratsku partiju (SDP), Našu stranku (NS), Narod i pravdu (NIP), Pokret demokratske akcije (PDA) i BH inicijativu Fuada Kasumovića.

Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu FBiH, kazao nam je kako su poziv poslali i Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ).

Na sastanak 19. aprila pozvani su Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF).

Čavalića smo upitali koje stranke su do sada potvrdile dolazak na sastanak.

- Ne očekujemo da nam potvrde ili ne potvrde dolazak. Vidjet ćemo sutra u zgradi Parlamenta FBiH ko će doći na sastanak. Ja ću predvoditi ekipu ispred Stranke za BiH. Vidjet ćemo, prekosutra je sastanak sa SDA i DF-om. Poslali smo i poziv HDZ-u.

Očekujemo da će prihvatiti poziv. Ne sumnjam u dolazak iz "Osmorke" – rekao nam je Čavalić.

Predsjednik Kluba DF-a u Zastupničkom domu FBiH Mahir Mešalić nam je kazao kako će prisustvovati sastanku.

- Red je da ispoštujemo poziv – rekao nam je Mešalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.