open-navfaktor-logo
search
Neformalna grupa
Sutra protestna šetnja u Sarajevu "Budite i vi dio hiperprivilegovane kaste", mladi traže od Nikšića odgovore
Neformalna grupa mladih iz Sarajeva koji su prošli na konkursku Vlade Kantona Sarajevo za dobijanje subvencije za rješavanje stambenog pitanja organiziraju u nedjelju mirnu protestnu šetnju pod nazivom "budite i vi dio hiperprivilegovane kaste".
20.01.2024. u 14:11
get url
text

Protestna šetnja počinje u podne kod Sebilja na Baščaršiji.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je 19. oktobra odluku o subvencioniranju stambenog pitanja mladih. Tom prilikom saopćeno je kako je u ovogodišnjem budžetu KS osigurano za ove namjene 5,5 miliona KM, a pojedinačni iznos za subvencije do 12.000 KM.

Odluka Vlade kako će 1.142 aplikanta, koji zadovoljavaju uvjete ovog javnog poziva, dobiti nešto više od 4.800 KM izazvala je nezadovoljstvo kandidata.

- Iznenađeni smo dosadašnjom šutnjom SDP-a kao stranke koja čini vlast u KS, stranke koja u svom programu djelovanja poseban akcenat stavlja na mlade, a što se vidi u njihovom Programu rada. Tu se između ostalog navodi: "SDP BiH će se zalagati da kvalitetnim programima i projektima zadrži mlade ljude u Bosni i Hercegovini."

Gospodo iz SDP-a, ako kupovina stana u KS i pri tome obaveza po kriteriju iz Javnog poziva ostanka na adresi minimalno pet godina, nije jedan od načina ostanka u državi, onda mi mladi zaista ne znamo na koje druge načine ste mislili, a tiču se upravo nas i ove grupe - navode iz neformalne grupe mladih i dodaju:

- Pitamo vas, da li ovaj Program SDP-u služi samo kao dokument s kojim izlazite u izborne kampanje, ili je to istinska smjernica po kojoj djelujete? Mi mladi još nismo vidjeli primjenu ovog programa na naš slučaj. Stoga pozivamo predstavnike SDP-a, prije svega predsjednika Nermina Nikšića da se mladima, ali i javnosti, kao što je to uradio predsjednik NIP-a Elmedin Konaković, obrati i jasno kaže hoće li i šta će SDP poduzeti.

Pozivamo također i NiP, da sa riječi prijeđu na djela. Upoznati smo sa inicijativom zastupnika NiP-a Elvisa Vrete te je podržavamo kao jedan od načina rješavanja ovog problema, pravne i društvene nesigurnosti u koji nas je Vlada KS uvela.

Oni su pozvali mlade KS, predstavnike RVI, demobilisane borace, građane, prijatelje, ombudsmene za ljudska prava, nevladine organizacije, predstavnike ambasada u BiH, i na kraju i političare da se jasno kaže i iznese stav, ko je za mlade u ovoj državi a ko nije.

- Predstavnicima u Skupštini i Vladi KS poručujemo da mi nismo djeca, kako nas je na sastanku oslovio mladi premijer Uk, koji, uzgred rečeno, je mlađi od dijela aplikanata sa ove liste. Možda se premijer Uk osjeća starijim, pa je zaboravio da ima 35 godina.

U njegove osjećaje samog sebe nećemo ulaziti. Poručujemo vam da smo jedinstveni, obrazovani, elokventni, odlučni, motivisani i hrabri u našoj borbi, ma koliko ona trajala, a zapamtite, izbori su za nekoliko mjeseci. Naš princip i naše dostojanstvo nećemo pogaziti ni po koju cijenu, a pogotovo nećemo dopustiti da to vi radite - poručili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.