open-navfaktor-logo
search
Ne odustaju od zahtjeva
Sutra sastanak sindikata sa Fortom; Sivro: Očekujemo da govorimo o iznosima, a ne "ima para, nema para"
Predstavnici Koordinacije osam sindikata radnika u Kantonu Sarajevo sutra ujutro u 10 sati trebali bi održati sastanak sa Edinom Fortom, premijerom KS.  
19.12.2022. u 20:15
get url
text

Tema razgovora, kako nam je kazao Saudin Sivro, predsjednik Koordinacije sindikata, bit će zahtjevi radnika koje su oni jasno iznijeli na prošlosedmičnom protestnom skupu ispred zgrade Vlade KS.

- Mi smo već na nivou Koordinacije sandikata usaglasili svoje stavove koje ćemo iznijeti premijeru. Nažalost morali su se desiti protesti da bi Forto shvatio da nam mora odgovoriti pismeno i da sa nama mora pregovarati - kaže Sivro.

VEZANI TEKST - Forto rekao da nema para za jednokratnu pomoć; radnici poručili: Doći će nas 25.000

Tri su zahtjeva čije ispunjavanje traže od Vlade KS, a to su: poštovanje Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera, isplata jednokratne novčane pomoći u visini od 1.080 KM te povećanje osnovice za obračun plaće za narednu 2023. godinu.

Od njih, dodaje Sivro, neće odustati.

- U najmanju ruku očekujemo od Forte da ostane dosljedan onome što je objavio na službenoj stranici Vlade KS, a to je da će se radnicima povećati plaće u 2023. No mi nećemo odustati ni od 1.080 KM jednokratne pomoći i to ćemo mu sutra reći. Očekujemo da nam premijer sutra kaže koliko će biti povećanje u postocima ili nominalno u markama radnicima u javnom sektoru, uključujući i Koordinaciju osam sindikata kojih ima oko 25.000 radnika - istakao je Sivro.

Kaže kako će od sutrašnjeg sastanka sa Fortom zavisiti kako će se stvari odvijati dalje.

VEZANI TEKST - Sivro nakon Fortine izjave: Ne prihvatamo da nema para, u šta je potrošena milijarda i još stotinjak miliona KM

- U Hercegovini se desilo da je Vlada prvo kazala kako nema novaca, pa su donijeli odluku o isplati 300 KM jednokratne pomoći, nakon čega su se kolege sindikalisti pobunili. Potom je Vlada HNK naknadno donijela odluku o isplati 1.080 maraka. U Zeničko-dobojskom kanatonu Vlada uopće nije pričala o tome, i rekli su odmah kako nemaju para. Onda je predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja sjeo sa premijerom, uslikao se i potom izjavio da će radnicima biti isplaćeno 1.080 KM. U Bosansko- podrinjskom kantonu Goražde nije bilo priče, odjednom se desilo da imaju novac za isplatu jednokratne pomoći. Također, danas je premijer FBiH Fadil Novalić sa predsjednikom Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji BiH Samirom Kurtovićem, potpisao sporazum po kojem su plaće povećane za 11,11 posto, osnovica 385 KM veća je za 55 maraka nego što je u Kantonu Sarajevo. Nakon svega sasvim je logično da na budžetu kojeg imamo u KS sutra govorimo o iznosima i pregovaramo o njima, a ne da pričamo "ima para, nema para", jer to radnici očekuju od premijera u vremenu galopirajuće inflacije - naglasio je Sivro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.