open-navfaktor-logo
search
Traže svoja prava
Sutra štrajk upozorenja i protest policajaca u Livanjskom kantonu
Predsjedništvo Sindikata radnika MUP-a Livanjskog kantona na redovnoj 53. sjednici održanoj 3. maja donijelo je jednoglasnu odluku o organiziranju štrajka upozorenja
23.05.2019. u 16:59
get url
text

Policajci iz Livanjskog kantona sutra će održati jednosatni štrajk upozorenja povodom neispunjenja zahtjeva koje je Sindikat radnika MUP-a K-10 uputio ka kantonalnoj Vladi.

- U zgradi MUP-a je 21. maja održan radni sastanak predstavnika MUP-a i Sindikata, na kojem se razgovaralo oko najave štrajka upozorenja (mirnog protesta) i zahtjeva koje je Sindikat u svojim dopisima ranije naveo. Od resornoga ministra upoznati smo da je naše zahtjeve proslijedio Vladi i da će zatražiti njihovo uvrštavanje na dnevni red iduće sjednice Vlade. Sindikat radnika cijeni učinjeni korak, ali i dalje smatra da to nije dovoljno kako bi se odustalo od najavljenog protesta - saopćeno je iz Sindikata.

Predsjedništvo Sindikata radnika MUP-a Livanjskog kantona na redovnoj 53. sjednici održanoj 3. maja donijelo je jednoglasnu odluku o organiziranju štrajka upozorenja, koji će Sindikat organizirati i provesti sutra okupljanjem ispred zgrade MUP-a u 11 sati, a potom će mirnim prošetati do zgrade Vlade.

- Molimo sve članove Sindikata radnika MUP-a da se odazovu i na taj način pruže punu podršku u borbi za ostvarenje navedenih ciljeva. Za sve dodatne upute i nejasnoće možete se javiti Sindikalnim povjerenicima koji su zaduženi za organizaciju mirnog protesta - navodi se u saopćenju Sindikata.

Ovaj protest rezultat je odnosa Vlade Livanjskog kantona kao socijalnog partnera, opstruiranje pronalaska rješenja za iskazane probleme i neprovođenje pojedinih odredbi kolektivnog ugovora, čime su umanjena prava uposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova K-10.

Iz Sindikata su ranije istakli da to nije jedino što nije ispoštovano od njihovog poslodavca, odnosno Vlade, ali, kako navode iz Sindikata, to je kap koja je prelila čašu nezadovoljstva odnosom prema uposlenicima.

- Pored dugogodišnjeg insistiranja da se donesu pojedina zakonska rješenja koja se odnose na poboljšanje materijalno-pravnog statusa uposlenih, što je Vlada LK sve vrijeme ignorirala, smatramo da je ovo granica preko koje ne smijemo i ne možemo preći. Obećanja koja smo dobijali u prethodnim godinama, a koja se tiču navedenih zakonskih rješenja (npr. Zakon o plaćama, Zakon o unutrašnjim poslovima, Zakon o radu), ostajala su neispunjena uz izgovore da se čeka "povoljan trenutak". Odnos našeg poslodavca prema uposlenicima tjera nas da pred odgovarajućim pravosudnim institucijama tražimo svoja prava, ali ponavljamo, kršenje kolektivnog ugovora uredno potpisanog i objavljenog u Narodnim novinama, je nedopustivo i neprihvatljivo.Ovom prilikom želimo napomenuti, kao i svaki put do sada, mi ne tražimo ništa novo, već tražimo poštivanje važećih akata, te smatramo da oko toga nema pregovora - naveli su ranije iz Sindikata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.