open-navfaktor-logo
search
Naselje Hrasno
Svaka obilnija kiša potopi Džamijsku ulicu u Sarajevu, načelnik Tanović se hvali "brzom reakcijom"?!
Stanovnici Džamijske ulice, naselje Hrasno u Sarajevu, tokom kišnih dana svaki put iščekuju nove poplave.
02.09.2022. u 14:00
get url
text

Svaki pljusak donosi probleme, a najviše vozačima koje kiša zadesi u toj ulici, kao i vlasnicima parkiranih automobila koji nerijetko budu pod vodom. Tako je, primjera radi, 2019. godine voliki broj automobila oštećen jer je nivo vode na pojedinim dijelovima parkinga ispred zgrada bio i do pola metra. Tada je i nekoliko automobila u pokretu ostalo doslovno zaglavljeno pod vodom, koja je "probila" i u unutrašnjost zgrada, prvenstveno u poslovne objekte u prizemlju. 

Džamijska ulica 2019. godine

Nešto manje problematično je bilo godinu poslije tokom pljuskova, ali je 2021. u dva navrata Džamijska ponovo bila potopljena i ponovo su se mogli vidjeti isti prizori potopljenih automobila.

Tako je bilo i prije par dana kada je pljusak uzrokovao stare probleme jer su odvodi na cesti konstantno začepljeni.

Džamijska, 29. august 2022. godine

Reagirala je Civilna zaštita, čime se načelnik Novog Sarajeva Hasan Tanović pohvalio na društvenim mrežama. Međutim, reakcija koliko god bila brza, zakašnjela je kada se problem već desi. 

- Civilna zaštita Općine Novo Sarajevo reagovala je promptno i osigurala nesmetano kretanje građana i vozila na spomenutoj lokaciji. Ponosan sam na našu vatrogasnu jedinicu i sve momke koji u različitim situacijama od početka mog mandata do danas pokazuju najveći stepen profesionalizma i postavljaju standarde za buduće generacije - napisao je Tanović. 

Od početka njegovog mandata Džamijska je bila pod vodom bar dva-tri puta. Dakle, isto kao i u mandatu Nedžada Koldže. Načelnik se nema čime pohvaliti jer problem nije riješen, niti ima naznaka da će biti. Sljedeća obilnija kiša stanovnicima Džamijske će donijeti iste probleme. 

Osim toga, u drugoj polovici augusta stanovnici ove ulice gušili su se u smradu koji se širio na jednom od parkinga jer se taj prostor ne održava redovno. Od cvjetova i lišća opalog sa stabala formiran je doslovno kompost (đubrivo), koji je zaudarao poput kanalizacije kada ga je kiša "natopila". Mještani kažu da ne viđaju komunalce da čiste ulicu i parking. Sreću ih tek kad odvoze smeće iz kontejnera. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.