open-navfaktor-logo
search
Gorući problem
Svaka peta ili šesta smrt u BiH izazvana bolešću uzrokovanom zagađenim zrakom
Goruće pitanje u Kantonu Sarajevo kao i u nekim drugim dijelovima Bosne i Hercegovine je enormna zagađenost zraka.
04.01.2022. u 11:20
get url
text

Indeks kvaliteta zraka u Sarajevu u utorak ujutro je iznosio 204. Smatra se vrlo nezdravim te su kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti.

Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, trebaju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani.

- Skoro svaka peta ili šesta smrt u Bosni i Hercegovini izazvana je nekom bolešću koju je uzrokovao zagađeni zrak - rekao je za Anadolu Agency (AA) Anes Podić iz Udruženja "Eko akcija".

{$galerijaFotografija}

Smatra da zagađenje zraka nije pojava koja se bilježi samo u Sarajevu nego je prisutno i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima.

- Nažalost, ove godine nema samo Sarajevo probleme sa zagađenim zrakom. Skoro svi gradovi u Bosni imaju problem sa zagađenim zrakom. Gdje god je postavljena mjerna stanica dobili smo visoke vrijednosti zagađenja. Najbolji primjer je Banja Luka koja je posljednjih nekoliko mjeseci imala čak i zagađeniji zrak od Sarajeva - istakao je Podić.

Mišljenja je da je problem što je BiH neuređena država.

- Ova vrsta zagađenja, koja je prisutna kod nas, nije nastala zbog naglog razvoja i industrije, nego što smo neuređeno društvo. Možete ložiti bilo šta u bilo čemu, možete voziti bilo kakav automobil i u tome vas neće spriječiti bilo koji tehnički pregled i posljedica toga je ovakvo stanje u gradovima Bosne i Hercegovine - pojasnio je Podić.

Prema njegovim riječima, nisu zagađeni samo Sarajevo i Banja Luka, jer je zrak zagađen i u Visokom, Ilijašu, Hadžićima, mjestima gdje ne biste nikada rekli da imaju problem sa zagađenim zrakom.

- Bilo gdje drugo bi ovo bio razlog za uzbunu, ali ne i u Bosni i Hercegovini. Nažalost, našim političkim elitama ovo nije problem koji bi trebalo hitno rješavati ili kojeg bi trebalo uopšte rješavati. U Sarajevu se godišnje zamijeni nekoliko desetina peći, par stotina korisnika se priključi na plin. Međutim, takvim tempom problem se može riješiti za nekoliko stotina godina. Ovo mora biti prioritet cijele zajednice - naglasio je Podić.

Podsjetio je da je u Sarajevu '70-ih godina urađena gasifikacija grada.

- Potrošen je relativno velik novac i za ovo i za ono vrijeme. Preko pola stanovništva grada je za svega sedam godina bilo prebačeno s grijanja na ugalj i lož ulje na daleko čistiji prirodni plin. Moramo smanjiti emisije. Bilo da su emisije kućnih ložišta, emisije male privrede ili saobraćaja. Nema magičnog štapića. Zrak se može poboljšati u roku od nekoliko godina, međutim, preduslov je politička volja - pojasnio je Podić.

Ukazao je i na zdravstvene probleme koje zagađenje zraka uzrokuje kod ljudi.

- Imamo dvije procjene oko broja umrlih od zagađenog zraka u Bosni i Hercegovini. Svjetska banka je procijenila to na 3.400 umrlih godišnje. Procjene Evropske agencije za zaštitu okoliša su nešto veće - preko 5.000. To su ogromni brojevi. Skoro svaka peta ili šesta smrt u Bosni i Hercegovini izazvana je nekom bolešću koju je uzrokovao zagađeni zrak - istakao je Podić navodeći da su ovo podaci za posljednje godine.

Smatra da građani trebaju pratiti upozorenja i vrijednosti koje registruju mjerne stanice i da prilagode svoje ponašanje tim savjetima.

- Trebate izbjegavati bilo kakve fizičke aktivnosti od kojih se možete zadihati. I ako možete ikako, trebate pobjeći iz grada. Tokom ovih epizoda zagađenja, bijeg iz zagađenih gradova je jedino rješenje - poručio je Podić.

Dodao je da zagađenje koje duže traje, nakon nekog vremena imamo i unutar prostora u kojim živimo.

smog (4).jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.